Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΔΕΗ: Κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερα μπλακάουτ!

ΔΕΗ: Κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερα μπλακάουτ!

Οικονομική… “ασφυξία” στην ΔΕΗ.
“Κυνηγούν” καταναλωτές με οφειλές.
Ανησυχία και για τα απανωτά μπλακάουτ.

Μπορεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και κύκλοι της κυβέρνησης να θεωρούν ως μοναδικό υπεύθυνο για την σημερινή κατάντια της ΔΕΗ την … ΝΔ, ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για την επιχείρηση, που μόνο ως black humor μπορεί να το εκλάβει κανείς.

Οι τελευταίες συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Βορειοανατολική Αττική στέλνουν ένα ηχηρό σήμα κινδύνου στους διοικούντες την ΔΕΗ αλλά και τους καταναλωτές. Στους μεν πρώτους να κάνουν κάτι, στους δε άλλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι διακοπές ρεύματος ήταν εκτεταμένες και είχαν διάρκεια. Επίσης εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι έγιναν πρωί, αλλά δεν υπήρχε υπερφόρτωση δικτύου και η μία εκ των δύο ήταν ημέρα Κυριακή.

Οι αρμόδιοι το θεωρούν ως φυσική συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν και δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία. Να σημειωθεί πάντως ότι ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπήρξαν, εκτός και αν κάποιος θεωρεί τους 36 με 37 βαθμούς ως ακραίο καιρικό φαινόμενο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι άνθρωποι που είναι κοντά στο πρόβλημα δηλώνουν ευθαρσώς ότι αιτία για αυτή την εικόνα δεν είναι άλλη από την ελλιπή συντήρηση και την μη αντικατάσταση των εξαρτημάτων που έχουν φθαρεί στον χρόνο.

Και σημειώνουν ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο πιο συχνά θα είναι τα προβλήματα και εύχονται να μην υπάρξουν πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Οικονομική ασφυξία

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι κλοιός σφίγγει γύρω από την επιχείρηση. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΔΕΗ θα τα καταφέρει και δεν θα βρεθεί σε οικονομική ασφυξία. Όμως αυτό μάλλον είναι ένας ευσεβής πόθος παρά μία πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα συμβεί, εφόσον βρεθούν χρήματα. Και πως θα βρεθούν χρήματα; Σχέδια υπάρχουν διάφορα, όπως για παράδειγμα να ζητήσουν τις οφειλές που έχουν οι καταναλωτές προς την επιχείρηση και οι οποίες αγγίζουν τα 2,7 δις. ο Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα γίνουν προσλήψεις, θα ετοιμαστούν φάκελοι και θα σταλούν εξώδικα, ζήσε Μάη μου δηλαδή.

Ανάσα μπορεί να έρθει από την τιτλοποίηση οφειλών, τα έσοδα της οποίας μπορεί να φτάσουν τα 300 – 500 εκατ., όσα χρειάζεται δηλαδή η επιχείρηση να περάσει τον κάβο. Θα τα καταφέρει όμως;

Η ΔΕΗ την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει δύο κρίσιμα ραντεβού. Το ένα με τους μετόχους στην ετήσια γενική συνέλευση, όπου σίγουρα θα ζητηθούν απαντήσεις από την διοίκηση και το άλλο την Παρασκευή όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν ζημιές άνω των 250 εκατ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια καλλωπισμού, αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι κανένας (ελεγκτές και οικονομική διεύθυνση) δεν θα βάλει την υπογραφή του σε μεγέθη που αποκλίνουν σημαντικά από την πραγματικότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις