Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δεν κόβονται οι συντάξεις – Ο κύβος ερρίφθη από το Βερολίνο – Απομένουν λεπτομέρειες για την συμφωνία

Δεν κόβονται οι συντάξεις – Ο κύβος ερρίφθη από το Βερολίνο – Απομένουν λεπτομέρειες για την συμφωνία

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει την μάχη και να μην ισχύουν οι περικοπές των συντάξεων που είναι προγραμματισμένες για την 1η Ιανουαρίου. Το μήνυμα που έστειλε χθες το Βερολίνο ήταν κάτι περισσότερο από σαφές. Η Ελλάδα εφόσον επιθυμεί και μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, τότε μπορεί να αποφασίσει η ίδια εάν θα κόψει ή όχι τις συντάξεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του ήταν κάτι περισσότερο από θετικός απέναντι στην Αθήνα. Μίλησε με κολακευτικά λόγια για την ελληνική οικονομία και είπε ««Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το παζάρι γίνεται για το ύψος των αντίμετρων που θα υπάρξουν ,στο πλαίσιο αυτών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη.
Στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι η συμφωνία να κλείσει σε επίπεδο Euro Working Group την προσεχή Πέμπτη και να μην φτάσουμε στο Eurogroup της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής η συμφωνία είναι κοντά, αν και υπάρχουν κάποια αγκάθια, αλλά όχι ικανά να ανατρέψουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Στην συνεδρίαση της Πέμπτης εξηγήσεις αναμένεται να ζητηθούν από τον Έλληνα εκπρόσωπο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και για την παροχολογία των τελευταίων ημερών. Ο λόγος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με παροχές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από αυτές που εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (δηλαδή έως 950 εκατ. ευρώ για το 2019 αντί για 750 εκατ. ευρώ), αλλά και κυρίως για τις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο δημοσιονομικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το 2020 και για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις