Δευτέρα, 17 Ιουν.
33oC Αθήνα

Biontech: Πως θα στηριχθούν οικονομικά οι νέες θεραπείες του καρκίνου από το 2026

Biontech: Πως θα στηριχθούν οικονομικά οι νέες θεραπείες του καρκίνου από το 2026

Ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν (Ugur Sahin), πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο. «Για ορισμένους τύπους καρκίνου, δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο το ποσοστό θνησιμότητας δεν θα μπορούσε να μειωθεί σε λιγότερο από 5% με καινοτόμες θεραπείες παρακολούθησης», λέει ο Sahin σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επί του παρόντος: Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο εκτιμά ότι 9,7 εκατομμύρια ασθενείς θα έχουν πεθάνει από καρκίνο μέχρι το 2030 μπορεί να είναι σχεδόν 12 εκατομμύρια και μέχρι το 2050 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, πρόσφατα υπήρξαν 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως και η τάση είναι αυξητική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα αυτό σ.σ. θεραπείες για τον καρκίνο) και προσπαθούν να φέρουν στην αγορά νέα δραστικά συστατικά και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα εμβόλια mRNA. Η Biontech εργάζεται πάνω σε μια σειρά εξατομικευμένων και νέων φαρμάκων για τον καρκίνο.

«Στόχος μας είναι να πεθαίνουν όλο και λιγότεροι ασθενείς από καρκίνο», λέει ο Sahin. «Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει, θα μπορούσε κατ’ αρχήν να εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή με καρκίνο που διατρέχει σημαντικό κίνδυνο υποτροπής».

Σε ερώτηση της Handelsblatt, σε σχέση με το αν χρειάζονται χρήματα για την χρηματοδότηση όλη την έρευνα και την ανάπτυξη στο μέλλον, ο Σαχίν επισημαίνει πως “φυσικά, δεν αρκεί να είστε ιδεαλιστές. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό ότι αυτό είναι βιώσιμο από επιχειρηματική άποψη. Ωστόσο, οι στόχοι αλληλεπικαλύπτονται: αν αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό νέο φάρμακο που αντιμετωπίζει μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, έχετε επίσης καλές πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας”.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Σαχίν και η Biontech θέλει να κυκλοφορήσει το πρώτο τους φάρμακο για τον καρκίνο στην αγορά το 2026.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει σιγή ιχθύος σχετικά με το ποιο φάρμακο θα είναι αυτό- έχετε πολλά φάρμακα στο στάδιο της προετοιμασίας σε προχωρημένες φάσεις μελέτης.

Ο Σαχίν, σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ανέφερε πως η ανάπτυξη των συζευγμάτων αντισωμάτων-φαρμάκων μας πηγαίνει συνολικά πολύ καλά και έχουμε αρκετούς υποψήφιους στο στάδιο της προετοιμασίας, για παράδειγμα κατά του καρκίνου της μήτρας ή του μαστού. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το πρώτο φάρμακο. Αναμένουμε επίσης να εισέλθουμε στην επόμενη φάση ανάπτυξης με τη θεραπεία μας με κύτταρα CAR-T στο τέλος του έτους. Και στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι για τους οποίους θα μπορούσαμε να υποβάλουμε τα έγγραφα αδειοδότησης ήδη από το 2026 ή το 2027, εάν τα δεδομένα το υποστηρίζουν.

Από την πλευρά της, η Handelsblatt, τονίζει πως ένα σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου είναι ένα είδος στοχευμένης χημειοθεραπείας, αλλά διοχετεύεται απευθείας στο προσβεβλημένο κύτταρο.

Η κυτταρική θεραπεία CAR-T έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον οργανισμό να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι νέες αντικαρκινικές τεχνολογίες είναι ακριβές.

Αν υπάρξει συνδιασμός θα είναι κάτι ακόμη πιο ακριβό, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Από πλευράς του, ο Σαχίν παραδέχεται πως “αυτή θα είναι η πραγματικότητα”, συμπληρώνοντας πως “εάν ο συνδυασμός πολλών φαρμάκων δίνει στους ασθενείς μεγαλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης, αυτό συνηγορεί υπέρ της αντίστοιχης θεραπείας των ασθενών. Έτσι λειτουργεί η ιατρική. Ως κοινωνία πρέπει επομένως να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις συνδυαστικές θεραπείες προσιτές. Η τεχνολογική πρόοδος παίζει σημαντικό ρόλο εδώ”.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πως η Biontech γίνεται όλο και μεγαλύτερη και ρωτά τον Σαχίν, αν η θέση του διευθύνοντος συμβούλου η κατάλληλη για εσάς μακροπρόθεσμα ή θα ήθελε να ασχοληθείτε ξανά περισσότερο με την επιστήμη.

Ο Σαχίν απάντησε πως εξακολουθεί να απολαμβάνει πραγματικά τη δουλειά του και τον χρειάζονται.

“Ωστόσο, όταν φτάσουμε στο σημείο όπου το όραμα της Biontech έχει υλοποιηθεί και η εταιρεία διοικείται καλύτερα από έναν παραδοσιακό διευθυντή, θα ήμουν ευτυχής να παραδώσω τη σκυτάλη. Αυτό θα συνέβαινε, για παράδειγμα, όταν η εμπορική αξιοποίηση και η διαχείριση του κύκλου των προϊόντων θα υπερισχύουν της στρατηγικής με γνώμονα την καινοτομία. Επί του παρόντος εστιάζουμε επίσης στις εμπορικές πτυχές, οι οποίες είναι εξίσου συναρπαστικές. Για παράδειγμα, το ερώτημα του πώς είναι καλύτερο να προωθηθούν νέα φάρμακα στην αγορά σε διάφορες χώρες”, σημείωσε ο ίδιος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις