Δευτέρα, 16 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Ανησυχία για τις πλατφόρμες φυσικού αερίου του Ισραήλ – Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας αν τις χτυπήσει το Ιράν

Ανησυχία για τις πλατφόρμες φυσικού αερίου του Ισραήλ – Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας αν τις χτυπήσει το Ιράν

Σημαντικές ναυτικές δυνάμεις προστατεύουν διαρκώς τις πλατφόρμες φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Ισραήλ, προκειμένου να μην δεχτούν πλήγμα από δυνάμεις όπως της Χεζμπολάχ.
Η οργάνωση έχει δοκιμάσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν να πλήξει τις υποδομές αυτές χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα οχήματα, όμως αναχαιτίστηκαν από ισραηλινά πλοία.

Όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ θα χρειαστεί να αμυνθεί εκ νέου απέναντι σε μια επίθεση από το Ιράν και τους περιφερειακούς συμμάχους του, η οποία αναμένεται άμεσα σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μπλίνκεν.
Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη φορά σε ότι αφορά την ενέργεια είναι το αν θα στοχεύσει το ίδιο το Ιράν τις ισραηλινές πλατφόρμες και τις υπόλοιπες υποδομές του Ισραήλ. Κατά την πρώτη επίθεση του Απριλίου η Τεχεράνη απείχε από τέτοια πλήγματα, γεγονός που επέτρεψε και στο Ισραήλ να μην πλήξει πετρελαϊκούς στόχους εντός του Ιράν.

Όπως είναι εμφανές, έχει τεράστια διαφορά να εκτοξεύει η Χεζμπολάχ drones από το να ρίξει το Ιράν πυραύλους στις πλατφόρμες. Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε μεγάλη κλιμάκωση, αφού το Ισραήλ θα αναγκαζόταν να απαντήσει σε είδος επηρεάζοντας έτσι πιθανώς την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβάται η παγκόσμια οικονομία σήμερα, αφού το Ιράν εξάγει περί το 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Επίσης, σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές απομειωθούν, ο υπόλοιπος ΟΠΕΚ έχει δείξει περιορισμένη “όρεξη” να τις αντισταθμίσει πλήρως αν κρίνουμε από τη σαφή πολιτική στήριξης των τιμών του μαύρου χρυσού που ακολουθεί πιστά το καρτέλ.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι το υπουργείο ενέργειας του Ισραήλ πραγματοποίησε την Κυριακή έκτακτη σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι ηλεκτροπαραγωγοί της χώρας. Δόθηκε η εντολή να αυξηθούν τα αποθέματα άνθρακα, υγρών καυσίμων και αερίων καυσίμων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αν δεχτούν πλήγμα τα υπεράκτια κοιτάσματα. Πρόκειται για μια κίνηση που φανερώνει πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και σίγουρα δεν αποκλείει να γίνουν στόχος οι ενεργειακές υποδομές.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου έχει ήδη αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Το συμβόλαιο TTF βρισκόταν τη Δευτέρα κοντά στα 36 ευρώ/MWh.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις