Το ποσοστό αυτό αποτελεί απόκλιση από τους υψηλότερους και σχετικά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν στη ζώνη του ΟΟΣΑ τα τελευταία δύο χρόνια
Κατά μόλις 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ το α’ τρίμηνο του 2025, σημαντικά μειωμένο από την αύξηση 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις.
Το ποσοστό αυτό αποτελεί απόκλιση από τους υψηλότερους και σχετικά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν στη ζώνη του ΟΟΣΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο συνολικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε επίσης για το G7 το α’ τρίμηνο του 2025, από 0,4% σε 0,1%, αντανακλώντας μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών του G7.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από 0,6% και στις δύο χώρες σε -0,2% και -0,1% αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι συρρίκνωσης κατά 1,6% το δ΄ τρίμηνο του 2024.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν απότομα κατά 10,8% το α’ τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 1,3% το δ’ τρίμηνο. Η αύξηση των εισαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ, η οποία πιθανότατα επηρεάστηκε από τις αναμενόμενες αλλαγές στους εμπορικούς δασμούς, αποτέλεσε την κύρια τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε επίσης στον Καναδά, από 0,6% σε 0,4%.
Αντίθετα, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 0,1% σε 0,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων (2,9% το α΄ τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,6% το δ΄ τρίμηνο) και των εξαγωγών αγαθών (5,6% το α΄ τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 7,3% το δ΄ τρίμηνο). Η ανάπτυξη αυξήθηκε οριακά στην Ιταλία (από 0,2% σε 0,3%), και έγινε θετική στη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία (0,1%).