Αυξήθηκε ελαφρώς το ΑΕΠ στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2025, αναφέρει η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της
Αυξήθηκε ελαφρώς το ΑΕΠ στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2025, αναφέρει η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.
Σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,2%, εποχικά διορθωμένο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από συνεχή μείωση για σχεδόν δύο χρόνια. Ο λόγος για αυτό είναι πιθανό να είναι μια ελαφρώς βελτιωμένη κατάσταση παραγγελιών και οι προβλεπτικές επιπτώσεις λόγω της ανακοινωθείσας αύξησης των δασμών των ΗΠΑ.
Αυτά τα αποτελέσματα διασφάλισαν επίσης ότι οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν σημαντικά. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, η ιδιωτική κατανάλωση είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Οι καταναλωτές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την απότομη αύξηση των μισθών πέρυσι, τουλάχιστον εν μέρει, για να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Μικρή κινητικότητα στην αγορά εργασίας
Η ανεργία αυξήθηκε μέτρια τον χειμώνα, αναφέρει η έκθεση. Κατά μέσο όρο, τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, 2,90 εκατομμύρια άτομα ήταν εγγεγραμμένα ως άνεργα, εποχικά προσαρμοσμένα. Αυτό είναι περίπου 38.000 περισσότεροι από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 6,2%. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν τις προοπτικές για διάφορους δείκτες της αγοράς εργασίας ως υποτονικές.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς τον χειμώνα
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι τιμές καταναλωτή, όπως μετρώνται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), αυξήθηκαν κατά εποχικά προσαρμοσμένο 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν ήταν οι υπηρεσίες. Η αισθητή αύξηση της τιμής του εισιτηρίου Deutschland αντικατοπτρίστηκε και εδώ.
Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν ξανά, ιδίως οι τιμές των καυσίμων. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,6% το χειμερινό τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση, μετά από 2,5% το φθινόπωρο. Το βασικό επιτόκιο, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,2%. Οι προοπτικές για την εξέλιξη του πληθωρισμού είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα αβέβαιες, γράφουν οι ειδικοί. Από την τρέχουσα οπτική γωνία, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2% τους επόμενους μήνες.
Η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο
Η Bundesbank αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Διάφοροι παράγοντες πίεσης παραμένουν και η αυστηρότερη δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια, γράφουν οι ειδικοί. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τον εξαγωγικό κλάδο, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανταγωνισμό και τη χαμηλή ζήτηση. Επιπλέον, η ανατίμηση του ευρώ, η οποία συνόδευσε τις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ασκεί πίεση στις εξαγωγές.
Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη σύγκρουση δασμών επηρεάζει την ασφάλεια σχεδιασμού και την προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν. Η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση. Αν και η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και οι ασθενείς προοπτικές της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνες του ινστιτούτου έρευνας αγοράς GfK.
Τα σχέδια της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη
Η συμφωνία συνασπισμού της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιέχει έργα από την πλευρά της προσφοράς που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, γράφουν οι ειδικοί. Αυτό ισχύει ιδίως για μέτρα βελτίωσης του περιβάλλοντος για τις εταιρικές επενδύσεις, όπως τα έργα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ψηφιοποίηση και τα προγραμματισμένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.
Όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, η Bundesbank εξακολουθεί να μην διαθέτει μια συνεκτική συνολική αντίληψη. «Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης μπορεί να περιοριστεί με μέτρα ενίσχυσης της αποδοτικότητας και μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά», αναφέρει η μηνιαία έκθεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Bundesbank σαφώς συμβουλεύει κατά των επιδοτήσεων, για παράδειγμα, για τέλη χρήσης ή την προτεινόμενη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι λογικό να επικεντρωθούμε σε μηχανισμούς κινήτρων που βασίζονται στην αγορά, όπως τα κίνητρα τιμών.
«Ωστόσο, για αποτελεσματικά κίνητρα τιμών, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή της τιμολόγησης του CO₂ όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα και χωρίς εξαιρέσεις —όπως στην περίπτωση της γεωργίας— σε όλους τους τομείς», γράφουν οι ειδικοί.
Η Bundesbank βλέπει την ανάγκη να καλύψει τα σχέδια για την ενίσχυση της προσφοράς εργασίας. Μεμονωμένα μέτρα, όπως η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του εισοδήματος των πολιτών, θα αύξαναν την προσφορά εργασίας. Ωστόσο, σε πολλά μέρη, τα εγχώρια αποθέματα παρέμειναν αχρησιμοποίητα.
Εδώ, για παράδειγμα, η Bundesbank δεν λαμβάνει μέτρα για την ενεργοποίηση της προσφοράς εργασίας σε ηλικιωμένους ή για την αύξηση της προσφοράς εργασίας σε γυναίκες. Επιπλέον, η σημαντική αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης απείλησε να μειώσει τα κίνητρα εργασίας (και, μέσω του υψηλότερου κόστους εργασίας, την ανταγωνιστικότητα).