Ο Σι υποσχέθηκε επίσης να εισάγει περισσότερα προϊόντα από τις χώρες της ΛΑΚ και να ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε να εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και πρόσφερε είσοδο χωρίς βίζα σε ορισμένες χώρες, καθώς επιδιώκει η Κίνα να έχει στενότερη σχέση μαζί τους, από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα θα παράσχει πιστωτική γραμμή ύψους 66 δισ. γουάν (9,2 δισ. δολαρίων) για τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή, γνωστή εν συντομία ως LAC, δήλωσε ο Σι στην τέταρτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ Κίνας-Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο Πεκίνο σήμερα Τρίτη (13.5.2025).
Η ρύθμιση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα επεκταθεί επίσης σε πέντε χώρες της ομάδας, δήλωσε ο Σι, χωρίς να τις κατονομάσει. «Μαζί, η Κίνα και οι χώρες της ΛΑΚ υπερασπίζονται την αληθινή πολυμέρεια και υποστηρίζουν τη διεθνή δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σι. Χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα, είπε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ότι «ο εκφοβισμός ή ο ηγεμονισμός οδηγεί μόνο στην αυτοαπομόνωση».
Τα σχόλια ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια του Κινέζου ηγέτη από τότε που το Πεκίνο εξασφάλισε χθες Δευτέρα, προσωρινές δασμολογικές μειώσεις από την Ουάσιγκτον, καλύτερες από τις αναμενόμενες. Αντιπροσώπευαν επίσης τις τελευταίες προσπάθειες του Πεκίνου να κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, εν μέρει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου. Ο Σι υποσχέθηκε επίσης να εισάγει περισσότερα προϊόντα από τις χώρες της ΛΑΚ και να ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή, διαμορφώνοντας την Κίνα ως έναν επωφελή εταίρο.
Δεν ασχολήθηκε με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, ακόμη και όταν ορισμένες χώρες της περιοχής άρχισαν να επιβάλλουν δασμούς στον κινεζικό χάλυβα για να προστατεύσουν τους εγχώριους κατασκευαστές. Το φόρουμ, που ιδρύθηκε το 2014, συγκέντρωσε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και άλλους κρατικούς ηγέτες από την Κολομβία και τη Χιλή, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους από όλη την ομάδα των 33 μελών.
Η Κίνα έχει επεκτείνει σταθερά το αποτύπωμά της στη Λατινική Αμερική, αποτελώντας πρωταρχική πηγή χρηματοδότησης και κορυφαίο εμπορικό εταίρο για πολλές χώρες. Περισσότερα από δώδεκα έθνη της περιοχής έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, οδηγώντας σε σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε έργα όπως το σύστημα μετρό της Μπογκοτά και το λιμάνι Chancay στο Περού.
Η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή, το Περού, την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα. Πέρυσι, το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών της ΛΑΚ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 500 δισ. δολάρια, μια αύξηση πάνω από 40 φορές από το 2000, ανέφερε ο Σι στην ομιλία του.
Παρά την εκεχειρία 90 ημερών που ανακοινώθηκε χθες, οι δραστικοί δασμοί που εισήγαγε φέτος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν ωθήσει το Πεκίνο να ενισχύσει την εικόνα του ως υπέρμαχου του υφιστάμενου παγκόσμιου οικονομικού πλαισίου και να ενισχύσει τις συμμαχίες, μεταξύ άλλων με παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ υποσχέθηκε πρόσφατα να εξαλείψει την «κακόβουλη επιρροή» του Πεκίνου στη διώρυγα του Παναμά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προέτρεψε δημοσίως την Αργεντινή να μειώσει την εξάρτησή της από τα κινεζικά δάνεια.