Διεθνή

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για δασμούς σε εισαγωγές ηλιακής ενέργειας ύψους 13 δισ. δολαρίων

Η απόφαση αποτελεί νίκη για τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ

Οι δασμοί των ΗΠΑ σε ηλιακό εξοπλισμό από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μετά από σχετικό συμπέρασμα της κυβερνητικής επιτροπής εμπορίου.

Με ψηφοφορία σήμερα (20.5.2025), η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εισαγόμενα ηλιακά κύτταρα και μονάδες από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ζημιώνουν τους εγχώριους κατασκευαστές. Η διαπίστωση έδωσε ώθηση για να τεθούν σε πλήρη ισχύ οι δασμοί.

Η απόφαση αποτελεί νίκη για τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Εταιρείες όπως η Hanwha Q Cells και η First Solar κατηγόρησαν την αύξηση των εισαγωγών με έκπτωση από τη Νοτιοανατολική Ασία ότι δυσχεραίνει την κατασκευή και πώληση εξοπλισμού στην εγχώρια αγορά, ακόμη και με φορολογικά κίνητρα που προορίζονται να συμβάλουν στην προώθηση της εγχώριας παραγωγής προηγμένης ενεργειακής τεχνολογίας. 

Οι δασμοί – που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της αθέμιτης τιμολόγησης – θα αυξήσουν το κόστος του ηλιακού εξοπλισμού από τη Νοτιοανατολική Ασία, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τους προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί πλέον την κύρια πηγή εγκαταστάσεων ισχύος στις ΗΠΑ, αλλά οι δασμοί προστίθενται σε άλλες αντιξοότητες πολιτικής και προσφοράς που περιπλέκουν τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν προχωρήσει σε μείωση της βασικής ομοσπονδιακής στήριξης και η βιομηχανία αντιμετωπίζει την προοπτική περαιτέρω δασμών κατά των εισαγόμενων ηλιακών συστημάτων.

Οι δασμοί, που υπολογίστηκαν ουσιαστικά τον περασμένο μήνα από το Υπουργείο Εμπορίου, πρόκειται να φθάσουν το 3,521% για ορισμένους κατασκευαστές στην Καμπότζη, αντανακλώντας την απόφαση της χώρας να σταματήσει να συμμετέχει στην έρευνα των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα ποσοστά για άλλες χώρες και εταιρείες ήταν πολύ χαμηλότερα. Ο μέσος δασμός ήταν 396% για το Βιετνάμ, 375% για την Ταϊλάνδη και 34% για τη Μαλαισία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Eurogroup: Προτεραιότητα για την Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες – «Ναι» σε συνετή εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής
Μεσοπρόθεσμα οι ΥΠΟΙΚ θα εργαστούν επίσης για τη σταδιακή αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των εθνικών προϋπολογισμών ώστε να προσαρμοστούν οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες
Ισραηλινά τανκ στη Γάζα
Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να πείσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τους δασμούς χάλυβα πριν από την καθοριστική προθεσμία
Η εξάλειψη των δασμών είναι ζωτικής σημασίας για την ήδη προβληματική βρετανική βιομηχανία χάλυβα, επειδή οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για το κράμα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
REUTERS
Ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετο δασμό 10% όποια χώρα ευθυγραμμισθεί με το «αντιαμερικανικό» μέτωπο των BRICS – Σε ισχύ από την 1η Αυγούστου
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%», δήλωσε ο Τραμπ χθες
Ντόναλντ Τραμπ