Πέρασε ένας μήνας βομβαρδισμών στο Ιράν χωρίς αποτέλεσμα σχολιάζει άρθρο του Economist που λέει πολλά περισσότερα με τη φωτογραφία του οργισμένου Ντόναλντ Τραμπ και του χαρούμενου Σι Τζιπίνγκ στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους δηλώνοντας έτσι την προσέγγιση ΗΠΑ και Κίνας στον πόλεμο.
Ο Economist εξηγεί πώς η Κίνα ελπίζει να κερδίσει από τον πόλεμο στο Ιραν σημειώνοντας με νόημα το απόφθεγμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στον τίτλο: “Ποτέ μην διακόπτετε τον εχθρό σας όταν κάνει λάθος“.
Μέσα από συνεντεύξεις με διπλωμάτες και ανώτερους αξιωματούχους στην Κίνα, ο Economist καταλήγει ότι το Πεκίνο παρακολουθεί τις κινήσεις των ΗΠΑ με απόλυτη ψυχραιμία.
Με τίτλο που υποδηλώνει στρατηγικό αδιέξοδο για την κυβέρνηση Τραμπ, το περιοδικό αναδεικνύει την ανησυχητική πραγματικότητα έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.
Όπως αναφέρει «ο πόλεμος εναντίον του Ιράν υποσχέθηκε να αλλάξει τη Μέση Ανατολή αποδυναμώνοντας ένα αχρείο καθεστώς και ματαιώνοντας τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Για τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές του, ο πόλεμος θα άλλαζε επίσης τον κόσμο εκφοβίζοντας μια ανερχόμενη Κίνα. Θα έδειχνε πώς ο έλεγχος της Αμερικής στη ροή του πετρελαίου αφήνει την Κίνα ευάλωτη. Και θα ενίσχυε την αποτροπή αντιπαραβάλλοντας την στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής με την απροθυμία ή την αδυναμία της Κίνας να σώσει τους φίλους της.
Έναν μήνα μετά την έναρξη των μαχών, αυτή η λογική εξακολουθεί να φαίνεται λανθασμένη και αλαζονική. Σίγουρα, έτσι φαίνεται από το Πεκίνο».
Έχοντας μιλήσει με διπλωμάτες, συμβούλους, ακαδημαϊκούς, ειδικούς καθώς και νυν και πρώην αξιωματούχους στην Κίνα, ο Economist διαπιστώνει ότι σχεδόν όλοι τους βλέπουν τον πόλεμο ως ένα σοβαρό αμερικανικό λάθος. Η Κίνα έχει μείνει στην άκρη, λένε. Κι αυτό, όπως εξηγείται στο τεύχος του The Economist «επειδή οι ηγέτες της κατανοούν το απόφθεγμα που αποδίδεται στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο υποτίθεται ότι εκφωνήθηκε καθώς οι εχθροί του εγκατέλειπαν το ύψωμα στο Άουστερλιτς: Ποτέ μην διακόπτεις τον εχθρό σου όταν κάνει λάθος».
We spoke to diplomats, advisers, scholars, experts and current and former officials in China. Almost all of them see the war in Iran as a grave American error. Register for free to read why: https://t.co/0CDHuDCMDW pic.twitter.com/KCTtaPO1Kf
— The Economist (@TheEconomist) April 1, 2026
Ας σημειωθεί ότι το τεύχος αναφέρεται στις εξελίξεις μετά από άλλη μια εβδομάδα πολέμου στη Μέση Ανατολή σημειώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τράμπ είχε απειλήσει με άμεσους βομβαρδισμούς κατά των ενεργειακών υποδομών του Ιράν και παρόλο που η Τεχεράνη δεν λύγισε στις απειλές, οι αγορές αντέδρασαν. Έπειτα ακολούθησε στροφή 180 μοιρών. Ο Τραμπ δήλωσε ότι πληροφορήθηκε μυστικές προτάσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες και οπισθοχώρησε ενώ στη συνέχεια, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τμήμα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας υποδηλώνοντας ότι η κλιμάκωση παραμένει πιθανή.
Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα, το ιρανικό καθεστώς δείχνει ατάραχο και πλέον φαίνεται να διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, σχολιάζει ο Economist. Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και εξηγεί ότι πολλοί από τους ηγέτες της, καθώς και εκατοντάδες άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, η αντιαεροπορική άμυνα έχει διαλυθεί, το ναυτικό και οι εκτοξευτές πυραύλων έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί αλλά παρόλαυτά, το καθεστώς αντέχει και η απλή επιβίωσή του συνιστά, από μόνη της, ένα είδος νίκης.
