Ο, τι έκανε η Ισπανία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 24 – 25 Ιουνίου 2025, προανήγγειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς πως θα κάνει σε σχέση με τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό τον οποίο πρότεινε χθες (17.7.2025).
Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ψήφισε μεν στο ΝΑΤΟ την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% έως το 2035, αλλά ξεκαθάρισε δημοσίως πως δεν θα… εφαρμόσει τη δέσμευση αυτή. Το ίδιο έκανε και ο Φρίντριχ Μερτς, χθες κατά τη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ: Διαμήνυσε ρητώς και δημοσίως πως δεν θα εφαρμόσει τις εισφορές στις μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες πρότεινε η Κομισιόν στο σχέδιο της για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028 – 2034, αν και μπορεί να της… ψηφίσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δεν ψηφιστεί ομόφωνα ο προϋπολογισμός, δεν θα εγκριθεί, τινάζοντας στη λειτουργία της ΕΕ στον αέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδού τι δήλωσε επί λέξει: «Από την πλευρά μου, θέλω να πω: Αυτό που αποκλείεται είναι η εταιρική φορολογία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία νομική βάση για αυτό. Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ομόφωνα επί του θέματος, εάν χρειαστεί, αλλά μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο η Γερμανία να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία. Δεν το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή μειώνουμε το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων στη Γερμανία, αλλά όχι για να δημιουργήσουμε χώρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να το αυξήσει. Αυτό αποκλείεται».
Παράλληλα, ο Γερμανός τοποθετήθηκε και σε σχέση με τις διαρροές περί έκδοσης ευρω – ομολόγων 400 δισ. ευρώ για τον προτεινόμενο ευρω – μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και ανέφερε πως «θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει χρήση αυτής της εξαίρεσης. Αλλά αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι η νέα κανονικότητα.
Σε τέτοιες νέες, αλλά δυστυχώς επίσης κανονικές, εποχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ουσιαστικά να τα βγάλει πέρα με τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της. Γι’ αυτό θα υπάρξει μια αρκετά σκληρή μάχη τα επόμενα δύο χρόνια σχετικά με αυτόν – θα χρησιμοποιήσω τον γερμανικό όρο – τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2028 έως 2034. Θα είναι μια σκληρή μάχη τα επόμενα δύο χρόνια».