Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Διπλές αποδείξεις και νέα… λοταρία στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

Διπλές αποδείξεις και νέα… λοταρία στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

Μέτρα ανάχωμα στην φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο ετοιμάζει το υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να βάλει κανόνες στην εταιρική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δίνονται κίνητρα για όλους εκείνους που κάνουν χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές τους συναλλαγές, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αυστηροί κανόνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα προβλέπονται νέοι κανόνες για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πάρουν την μορφή τριών διαφορετικών νομοσχεδίων που θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Click4more Έρχονται φοροαπαλλαγές σε ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρώτο στην επετηρίδα είναι η καθιέρωση κινήτρων για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό πρόσθετων εσόδων που φθάνουν τα  570 εκατ. ευρώ.

Διπλές αποδείξεις κι άλλα… κίνητρα

Στην φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι προτάσεις του ΙΟΒΕ από την περίοδο του 2015 και του 2018 και αφορούν σε επιστροφή φόρου ή κεφαλαίου για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή, ενδεχόμενη «διπλή αξία» ορισμένων αποδείξεων στο πλαίσιο της υποχρέωσης ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος, ριζική αλλαγή στη λοταρία αποδείξεων (αυξημένα χρηματικά έπαθλα και κλήρωση ακινήτων) αλλά και κίνητρα για καταγγελία «χαλασμένων» POS.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για τον τρόπο διαχωρισμού των αποδείξεων, αφού διαπιστώνονται προβλήματα κυρίως τεχνικής φύσεως αναφορικά με το διαχωρισμό των αποδείξεων που θα μπορούσαν για παράδειγμα να μετράνε διπλές.

Παρ΄ όλα αυτά επιδιώκεται ξεκαθάρισμα του τοπίου το συντομότερο δυνατό ώστε -κόντρα στις αβεβαιότητες που γεννά ο κορονοϊός- να διασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων έξτρα εσόδων στον προϋπολογισμό.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Στην τελική ευθεία άλλωστε βρίσκεται και η επεξεργασία της διάταξης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επεξεργάζεται τις τελικές διατάξεις με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε 71.000 συνταξιούχους οι οποίοι εκλήθησαν να καταβάλλουν φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ να «σπάσουν» τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 στα χρόνια  που αντιστοιχούν, σβήνοντας παράλληλα τα πρόστιμα των 100 ευρώ για κάθε έτος που θα υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση και περιορίζοντας στο 20% τις προσαυξήσεις που αναλογούν.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου και οι φόροι που θα προκύψουν θα μπορούν να εξοφληθούν με βάση την νέα πάγια ρύθμιση σε  έως 48 δόσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις