Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εφιαλτική εβδομάδα για τους φορολογούμενους – Πληρωμή 6 δόσεων για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ρυθμίσεις

Εφιαλτική εβδομάδα για τους φορολογούμενους – Πληρωμή 6 δόσεων για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ρυθμίσεις

Δύσκολη εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη έτσι ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, οποίες μόνο λίγες δεν είναι. Οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, η 4η δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς επίσης και τριπλή δόση για όλους εκείνους που θα θελήσουν να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, που έχασαν οι πληγέντες από την πανδημία.

Καταληκτική ημερομηνία για όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι είναι η προσεχής Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν στην Εφορία για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ρυθμίσεις κτλ, ένα ποσό που εκτιμάται ότι φτάνει ή και υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την πληρωμή της διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν το εκκαθαριστικό και να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως ανεβάζουν το φόρο.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς την Εφορία μέχρι την προσεχή Παρασκευή θα πρέπει να καλυφθούν:

  • ΕΝΦΙΑ: Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που συνολικά φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δόσεων του φόρου. Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν. 
  • Φόρος Εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν την 4η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους περίπου 270 εκατ.  ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 400 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις  μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
  • Επανένταξη στις ρυθμίσεις: Τρεις δόσεις για τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, καλούνται να πληρώσουν οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα mybusinessSupport και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι οφειλέτες για να κερδίσουν ξανά τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 α) ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Και τα κακά μαντάτα για τους φορολογούμενους δεν σταματούν εδώ. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ για τον Σεπτέμβριο ή το 3ο τρίμηνο του έτους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις