Οικονομία

Είκοσι χρόνια προσπάθειας για κουλτούρα δημιουργίας και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας

Είκοσι χρόνια τώρα η "Λέσχη Επιχειρηματικότητας" προσφέρει πλούσιο και υπεύθυνο έργο προωθώντας τις ιδέες της υγιούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικής επιχείρησης.

Ο κ Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας με αφορμή την 20η επέτειο των Βραβείων Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ της Λέσχης Επιχειρηματικότητας σε συνέντευξή του προς το Newsit υπογραμμίζει πως η Λέσχη με τα βραβεία αναδεικνύει το έργο ανθρώπων και εταιρειών που “οφείλουμε να προβάλουμε ως θετικά παραδείγματα ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας που χρειάζεται η χώρα”.

Στη συνέντευξη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, να μην εμποδίζει το δημόσιο την επιχειρηματικότητα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με όπλο την καινοτομία μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και πως το μοντέλο της οικονομίας από καταναλωτική να μετατραπεί σε οικονομία που παράγει.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Ευριπίδη έχει ως εξής:

Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας έχει επιτελέσει ένα πλούσιο έργο. Στη σημερινή συγκυρία ποιος είναι ο ρόλος της και ποιοι οι στόχοι της;

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα δημιουργίας και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που θα συγκρουστεί με τη νοοτροπία που είχαμε μέχρι σήμερα για μια επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτώμενη κυρίως από το κράτος, με χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τις θέσεις μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Κορωνίδα όλης αυτής της προσπάθειας είναι τα Βραβεία Κούρος που εδώ και 20 χρόνια αναδεικνύουν επιχειρηματίες που οδηγούν τις επιχειρήσεις τους σε μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία μέσα από την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υπευθυνότητα. Πρόκειται για ανθρώπους και εταιρείες που νιώθουμε πως οφείλουμε να προβάλουμε ως θετικά παραδείγματα ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας που χρειάζεται η χώρα.

Ποια είναι τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ποιες οι λύσεις;

Δεν χρειάζεται καν να απαριθμήσουμε πέντε προβλήματα. Η πολυπλοκότητα και η αστάθεια του περιβάλλοντος αρκούν για να βάλουν εμπόδια και να αναστείλουν νέες επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις.
Θα σας δώσω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: φορολογία. Αν δεν αποκτήσουμε ένα φορολογικό πλαίσιο απλό και κατανοητό που θα ψηφιστεί για να εφαρμοστεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια, δεν μπορεί καμία επιχείρηση να κάνει ένα σοβαρό και ρεαλιστικό προγραμματισμό. Σημαντικό είναι επίσης και το θέμα των φορολογικών συντελεστών. Όμως, ακόμη και αν αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, μπορεί τουλάχιστον να προχωρήσει το θέμα της ευνοϊκής φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις. Η χαμηλή ως και μηδενική φορολόγηση των επιχειρήσεων για την πρώτη πενταετία θα έδινε μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματικότητα, χωρίς να κοστίζει επί της ουσίας στο κράτος, καθώς μιλάμε για έσοδα που έτσι κι αλλιώς σήμερα δεν υπάρχουν.
Επίσης, είναι κρίσιμο να μπορεί μια επιχείρηση να επενδύσει λαμβάνοντας άμεσες άδειες τόσο από τις κεντρικές όσο και από τις περιφερειακές αρχές.
Η απλοποίηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων θεωρώ πως πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες για ένα ευνοϊκότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας.

Τι περιμένετε από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις και την ανάπτυξη;

Ως επιχειρηματίες το πρώτο που χρειαζόμαστε από το κράτος είναι να μην μπαίνουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς εκπλήξεις, ανατροπές και καθυστερήσεις. Το σταθερό και απλοποιημένο πλαίσιο λειτουργίας είναι το πρώτο βασικότερο βήμα.

Ποιος ο ρόλος της επιχείρησης και του επιχειρηματία στην έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας;

Η βιωσιμότητα της μικρής έστω ανάπτυξης που σημειώνει η ελληνική οικονομία σήμερα και η αύξηση της απασχόλησης που θα βοηθήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας θα έρθουν μόνο μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Χρειάζεται να μετατραπούμε από καταναλωτική οικονομία σε μια οικονομία που παράγει.
Για να το πετύχουμε δεν αρκεί να στεκόμαστε στο τι πρέπει να κάνει το κράτος. Και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ευθύνη και ρόλο σε αυτό. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρήσεις υγιείς, απαγκιστρωμένες από τα βάρη και τα λάθη του παρελθόντος. Επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας, προστιθέμενης αξίας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Επιχειρήσεις που προοδεύουν μέσα από την αριστεία, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα. Επιχειρήσεις που μπορούν επάξια να βγουν έξω από τα σύνορα. Επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και παραγωγικούς, χαρούμενους εργαζομένους, με όρεξη για διαρκή γνώση. Ο ρόλος του επιχειρηματία είναι να οδηγήσει την επιχείρησή του μπροστά επενδύοντας σε όλα τα παραπάνω.

Ποιο πρέπει να είναι σήμερα το περιεχόμενο και οι στόχοι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πόσο μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στην επιχείρηση και την κοινωνία;

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να απαντούν αποτελεσματικά στις προσδοκίες των εταίρων τους, εργαζόμενων, συνεργατών, πελατών, της κοινωνίας στο σύνολό της. Αυτή είναι η καρδιά της εταιρικής υπευθυνότητας και ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση μπορεί να καλλιεργήσει ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης.
Αυτό σημαίνει πως μια επιχείρηση οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, ακεραιότητα, ποιότητα και να προσφέρει στην κοινωνία, με απώτερο στόχο να αποτελεί έναν οργανισμό που δημιουργεί αξία με οικονομικούς, κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Η κρίση μας έδειξε σαφέστατα πώς βοηθάει μια τέτοια εταιρική κουλτούρα. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σε μικρότερο χρονικό διάστημα, να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Η εμπιστοσύνη που έχουν κτίσει γύρω τους τις βοήθησε να διατηρήσουν τη δυναμική τους στη αγορά παρά τις δυσκολίες και να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των ανθρώπων τους. Επίσης, η υπευθυνότητα αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις των προηγμένων χωρών ή θα πρέπει να περιοριστούν στον ανταγωνισμό προς τις επιχειρήσεις των χωρών της περιφέρειας και των Βαλκανίων;

Εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύσουν στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών δεν έχουν κανένα λόγο να μην είναι ανταγωνιστικές σε οποιαδήποτε αγορά. Διαθέτουμε ήδη επιχειρήσεις σε αρκετούς τομείς που εξάγουν σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στα Βαλκάνια. Το στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να γίνουμε συνολικά μια εξωστρεφής οικονομία και αυτό σημαίνει να πολλαπλασιάσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες που μπορούν να μας εκπροσωπήσουν επάξια στο εξωτερικό.

Οι start ups μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο στην στη χώρα ή μήπως είναι υπερεκτιμημένες; Τί θα πρέπει να γίνει για να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν;

Εάν εννοούμε start-ups που φέρνουν πραγματική αξία στην αγορά, πρεσβεύουν δηλαδή κάτι νέο που έχει ανάγκη ο καταναλωτής, δημιουργούν παράλληλα θέσεις εργασίας και διαθέτουν προοπτικές εξωστρέφειας, βεβαίως και έχουν τεράστιο όφελος για την οικονομία.
Αν και ως χώρα δυστυχώς δεν διαθέτουμε επιχειρηματική κουλτούρα που ωθεί τους νέους στη δημιουργία, στα χρόνια της κρίσης αναδείχθηκαν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που δίνουν ενθαρρυντικό μήνυμα και δείχνουν πως έχουν ενεργοποιηθεί κάποιες υγιείς δυνάμεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Είμαστε μια κοινωνία με υψηλή κατάρτιση, έχουμε στελέχη και επιστήμονες με εξαιρετικές σπουδές και εξειδίκευση, άρα όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορούμε να αυξήσουμε αυτές τις υγιείς δυνάμεις, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί έναν από τους βασικότερους παρονομαστές. Για να το πετύχουμε χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και εκπαιδευτική κοινότητα. Ακόμη και στο σύνολό της η κοινωνία πρέπει να συμβάλει. Αυτό που θεωρώ το πιο κρίσιμο είναι να καλλιεργήσουμε στους νέους ανθρώπους την ανάγκη να δημιουργήσουν και να συγκρουστούν με τη νοοτροπία της επανάπαυσης που κυριαρχούσε στη χώρα επί δεκαετίες. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως εύκολη λύση και επιτυχία χωρίς κόπο και ρίσκο δεν γίνεται. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να δουλέψουμε καλά, ώστε να πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός του κράτους προς τις επιχειρήσεις και σεβασμός των επιχειρήσεων προς το κράτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα