Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ελπίδες σωτηρίας από το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι

Ελπίδες σωτηρίας από το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι

Οι αγορές ερμηνεύοντας τον ιταλό τραπεζίτη θεωρούν πως η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει ομολόγα χωρών σε κρίση.

Στις διεθνείς χρηματαγορές επιστρέφει η ελπίδα για την επίλυση της ευρωκρίσης. Η ΕΚΤ, η οποία εδώ και καιρό αρνείται τον ρόλο του «σωτήρα» του ευρώ, αναλαμβάνει πλέον την αποστολή να δώσει πειστικές απαντήσεις στη κρίση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι δείκτες των μετοχών κατέγραψαν χθες αυξήσεις μετά τη «μαγική» ρήση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε διάσκεψη επενδυτών στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ. Και πιστέψτε με», είπε, «αυτό θα είναι αρκετό».

Οι δηλώσεις Ντράγκι είχαν άμεση επίδραση στην αγορά ομολόγων. Τα επιτόκια ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν χθες κάτω από το όριο του 7%.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι στα χρηματιστήρια ήταν οι μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανέβηκε κατά 5%, ενώ άνοδο μέχρι και 8% κατέγραψαν και οι μετοχές ιταλικών και γαλλικών τραπεζών.

Ικανοποίηση στη Γαλλία, σκεπτικισμός στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Βάιντμαν είναι αντίθετος προς την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ
«Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει τους δισταγμούς και τερματίζει τον πανικό στις αγορές» δήλωσε ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς από την τράπεζα Berenberg. «Αν η ΕΚΤ αρχίσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων, τότε Ισπανία και Ιταλία κερδίζουν το χρόνο που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράγκι «πολύ θετικές». Στη Γερμανία ωστόσο, οι προθέσεις της ΕΚΤ και του προέδρου της αναμένεται να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν αντιτίθεται, ως γνωστόν, στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Εκπροσωπεί ωστόσο μια μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να δανείζει απευθείας σε κράτη. «Αν η ΕΚΤ δίνει χρήματα σε τράπεζες για 1% γιατί να μην ισχύει το ίδιο για επενδύσεις και ορισμένα κράτη;» διερωτήθηκε ο κ. Ρέιντερς σε συνέντευξή του. Τα υψηλά επιτόκια είναι δυσβάσταχτα για τις χώρες σε κρίση. «Βραχυπρόθεσμα, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε