Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εντολή της Κομισιόν να γίνει έρευνα για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο μεταναστευτικό από την Ελλάδα

Εντολή της Κομισιόν να γίνει έρευνα για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο μεταναστευτικό από την Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Την απόφασή της να ζητήσει από την OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης, να αρχίσει έρευνα για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ίδια μέχρι σήμερα δεν έχει τέτοιου είδους στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την ΟLAF να διεξάγει έρευνα για τα μεταναστευτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.

Η Ν. Μπερτό ξεκίνησε λέγοντας ότι η ΕΕ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι υπήρξαν κατηγορίες, που δεν προήλθαν από την Επιτροπή.
Και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό.
Και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά οτιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».

Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής είναι να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι για παράδειγμα το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου. “Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι ‘αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF”, είπε η ίδια.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”

Αφορμή για την διεξαγωγή έρευνας φέρεται να στάθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, που αφορούσε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε μήνυση με αποτέλεσμα τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας να περάσουν το βράδυ του Σαββάτου (22.09.2018) στο κρατητήριο στο Α.Τ. Εξαρχείων.

Ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παν. Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης. Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις