Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιστρέφουν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία – Μεγάλες απώλειες για μετοχές, πετρέλαιο και χρυσό

Επιστρέφουν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία – Μεγάλες απώλειες για μετοχές, πετρέλαιο και χρυσό

Επιστρέφουν και εντείνονται οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τουλάχιστον να αυξάνονται οι πιέσεις σε μετοχές και εμπορεύματα. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό. 

Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων που προκαλούν ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία είναι η περίπτωση του πετρελαίου που ενώ από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (05.12.2022) σημείωνε σημαντική άνοδο, εν συνεχεία και λόγω κάποιων εκθέσεων – δηλώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, επανήλθαν οι ανησυχίες στους επενδυτές.

Το Brent έφτασε μέχρι και τα 88,43 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο του πλαφόν στο ρώσικο πετρέλαιο, αλλά και της στάσης του OPEC+ που ναι μεν δεν προχώρησε σε νέα μείωση της παραγωγής, ωστόσο θα υλοποιήσει κανονικά αυτή που έχει εξαγγελθεί.

Όταν όμως είδαν το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Fitch, και οι δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Μοχάμεντ Ελ Εριάν, είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί κοντά στα 82,5 δολάρια.

Παράλληλα βαριές απώλειες είχαν και τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, όπως επίσης ο χρυσός και το φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ.

Fitch: Αναθεώρηση επί τα χείρω για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο διεθνής οίκος Fitch προχώρησε στην αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του, για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023.

Η Fitch αναμένει τώρα το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, αναθεωρημένο προς τα κάτω από 1,7% στο GEO Σεπτεμβρίου 2022. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023 στο 0,2%, από 0,5%, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 στο 4,1%, από 4,5%, καθώς οι προοπτικές για ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων εξασθενούν. Η πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας για το 2022 παραμένει στο 2,8% καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 επιβαρύνει τη δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον.

Η Fitch αναθεώρησε ελαφρώς την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 στο 0,2%, από -0,1%, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου έχει χαλαρώσει λίγο, αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

«Η εξομάλυνση του πληθωρισμού αποδεικνύεται πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, καθώς οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται και εδραιώνονται. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να πιάσουν δουλειά. Αυτό δεν θα είναι καλό για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Brian Coulton, Chief Economist του οίκου.

Ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και χρήσης «με δελτίο» γι’ αυτό τον χειμώνα έχει υποχωρήσει πάντως καθώς οι εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί. Ωστόσο, η κρίση απέχει πολύ από το τέλος και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος των επιχειρήσεων και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street

Στο μεταξύ σημαντική πτώση κατέγραψαν στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η Fed θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

«Η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με το τι επικοινωνεί, ώστε να μειώσει τη μεταβλητότητα, καθώς βαδίζει στη λεπτή γραμμή μεταξύ της συγκράτησης του ταχύτερου πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες και της αποφυγής μίας συρρίκνωσης της οικονομίας», δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,40% ή 483 μονάδες στις 33.946, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,79% στις 3.998 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,93% στις 11.239 μονάδες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις