Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Έρχεται” η ψηφιακή σύνταξη – Πότε μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα

συντάξεις

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο, τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και, συγκεκριμένα, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να εκδίδεται πλέον αυτοματοποιημένα η ψηφιακή σύνταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο, που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τους δήμους, τα ληξιαρχεία, κτλ.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο του 2020

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις