Μακρο-οικονομία

Xατζηδάκης: Προϋπολογισμό 4 ετών θα καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ

Την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει στην ΕΕ μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού τετραετούς διάρκειας χωρίς να λάβει την τριετή παράταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης πως θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του πλαισίου του τετραετούς προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστεί να αιτηθεί παράταση για 3 χρόνια, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αναμένουν την τελική τους έγκριση από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε εφαρμογή, βάσει σχεδίου, από τον Μάιο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητική την συμφωνία που έχει καταρχήν επιτευχθεί για το νεο Σύμφωνο Σταθερότητας τον Φεβρουάριο στα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να θέτουμε υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς που θα απειλήσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», συμπληρώνοντας: «ναι σε ξεκάθαρους δημοσιονομικούς κανόνες, όχι σε ζουρλομανδύα όπως είχε πει παλιά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας σε σχέση με τις δαπάνες:

«Θα ορίζουμε πόσα θα δαπανούμε κάθε χρόνο για να μειώνεται σταθερά το χρέος και αυτό θα καταγράφεται σε λογαριασμό ελέγχου. Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου των δαπανών για ένα έτος θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη.

Αν για παράδειγμα θέσουμε ως στόχο αύξηση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά έχουμε αύξηση 1,5% αυτό σημαίνει ότι θα μας απομείνει ένα 0,5% που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αντίστροφα χειρότερη εκτέλεση δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έτσι, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η υπέρβαση του ορίου των δαπανών στο τέλος κάθε έτους, δεν θα σημαίνει αλλαγή του στόχου, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά σε μία ισορροπία, αποθαρρύνοντας την υπερμετρη αύξηση δαπανών σε καλές περιόδους και τα υπερβολικά μέτρα στις κακές εποχές.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στην τοποθέτηση του περιέγραψε τους 5 άξονες για τη δημοσιονομική πολιτική:

  • Δημοσιονομικοί κανόνες
  • σταδιακός περιορισμός ελλειμμάτων και χρέους
  • δημοσιονομικοί  στόχοι με ευελιξία
  • στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών
  • ρήτρες διαφυγής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ακόμα τις εκκρεμότητες που έχει η χώρα και αφορούν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ένωση κεφαλαιαγορών, εμβάθυνση στην ενιαία αγορά,  στροφή στην καινοτομία και ευρωπαϊκή πολιτική των προμηθειών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece