Site icon NewsIT
14:25 Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026

ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχύεται ο ελληνικός εμπορικός στόλος, αύξηση 1,5% της δυναμικότητας τον Αύγουστο

Ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών πλοίων 100 ΚΟΧ και άνω ανέρχεται σε 1.867

Φορτηγά πλοία

Φωτογραφία iStock

Αυξημένη κατά 1,5% παρουσιάζεται η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Αύγουστο του 2026 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Αυγούστου 2025, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ελληνικός εμπορικός στόλος τον φετινό Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025.

Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη αύξηση του περσινού Αυγούστου σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 ήταν μόλις 0,4%.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών πλοίων 100 ΚΟΧ και άνω ανέρχεται σε 1.867 πλοία.

Στον αντίποδα, η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω παρουσίασε μείωση 0,4% τον Αύγουστο 2026 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Αυγούστου 2025 και ανήλθε σε 34,7 εκατ. κόρους.

Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Αυγούστου 2025 προς τον Αύγουστο 2024 η μείωση που είχε σημειωθεί ήταν 4,2%.

Περισσότερα επιβατηγά, λιγότερα φορτηγά

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των πλοίων καταγράφηκε στην κατηγορία των επιβατηγών, τα οποία ανήλθαν σε 829 τον Αύγουστο 2026, από 802 τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σημειώνοντας άνοδο 3,4%. Η συνολική χωρητικότητά τους ενισχύθηκε κατά 1,2%, φτάνοντας τα 1,20 εκατ. ΚΟΧ.

Αύξηση παρουσίασαν και τα δεξαμενόπλοια, ο αριθμός των οποίων διαμορφώθηκε σε 409, έναντι 403 τον Αύγουστο 2025, καταγράφοντας άνοδο 1,5%. Η χωρητικότητά τους αυξήθηκε κατά 2,1%, στα 24,57 εκατ. ΚΟΧ.

Τα δεξαμενόπλοια εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής χωρητικότητας του ελληνικού εμπορικού στόλου, παρά το γεγονός ότι αριθμητικά υπολείπονται των επιβατηγών.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στα φορτηγά πλοία, τα οποία μειώθηκαν σε 342 από 353 έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση 3,1%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση της χωρητικότητάς τους, κατά 7,1%, στα 8,8 εκατ. ΚΟΧ. Στην κατηγορία των λοιπών πλοίων, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 1,8%, στα 287, ενώ η χωρητικότητα ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version