Ένα ακόμη κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία πλησιάζει, καθώς ο διεθνής οίκος, Fitch Ratings, ετοιμάζεται απόψε (16.05.2025) να ανακοινώσει την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του 2025 από τη Fitch, με το βλέμμα στραμμένο σε μια ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την τρέχουσα κατάσταση, η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ‘BBB-’ με σταθερή προοπτική, αξιολόγηση που αποδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, σηματοδοτώντας την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από πάνω από μια δεκαετία.
Έκτοτε, δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Tο σταθερό outlook στο οποίο διατηρεί την Ελλάδα η Fitch σημαίνει εν πρώτοις πως η πιστοληπτική της βαθμίδα πιθανότατα δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες από την στιγμή που επικυρώνονται αυτές οι προοπτικές. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ούτε αναβάθμιση, ούτε υποβάθμιση, εκτός αν υπάρξει σημαντική αλλαγή στα δεδομένα.
Στην προηγούμενη έκθεσή της, η Fitch είχε επισημάνει τη μείωση του δημοσίου χρέους, τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και τις θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, είχε κρατήσει επιφυλάξεις ως προς την ανθεκτικότητα της χώρας σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις δημογραφικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι έχουν πράξει οι άλλοι οίκοι
Το 2024 και στις αρχές του 2025, οι υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η S&P διατηρεί την Ελλάδα στο BBB-, με θετική προοπτική, ανοίγοντας το ενδεχόμενο για νέα αναβάθμιση εντός του 2025.
Η Moody’s, η τελευταία από τους «Big 4» που διατηρούσε την Ελλάδα εκτός επενδυτικής βαθμίδας, προχώρησε σε αναβάθμιση σε Baa3 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Από την πλευρά της, η DBRS Morningstar ανέβασε τη βαθμολογία της χώρας σε BBB ήδη από την αρχή του 2025, αναφερόμενη σε θεμελιώδη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.
Τι σημαίνει μια πιθανή νέα αναβάθμιση
Αν η Fitch προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση -κάτι που θεωρείται πιθανό, αλλά όχι δεδομένο- η Ελλάδα θα ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι πάνω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Η κίνηση αυτή θα είχε πολλαπλές θετικές επιδράσεις, καθώς όχι μόνο θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και ως προς τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, δημιουργούνται οι δυνατότητες για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο όπου η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αρχίζει να αποκλιμακώνει τα επιτόκια.
Υψηλότερη αξιολόγηση σημαίνει και καλύτερη πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια για τράπεζες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μέσω θεσμικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν αποκλειστικά σε τίτλους υψηλής αξιολόγησης.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που παραμένουν
Παρότι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης αποτυπώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. Το δημογραφικό, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η στασιμότητα των πραγματικών εισοδημάτων και το υψηλό ιδιωτικό χρέος συνθέτουν ένα μίγμα που απαιτεί συνεχή διαχείριση.
Η Fitch αναμένεται να τοποθετηθεί σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τις επιδόσεις, αλλά κρατώντας το βλέμμα στραμμένο στις αντοχές του ελληνικού μοντέλου σε βάθος χρόνου.