Μακρο-οικονομία

Εβδομάδα αναμονής των αποφάσεων των ΕΚΤ και Moody’s

Κρίσιμη εβδομάδα είναι η τρέχουσα για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, καθώς αφενός αναμένεται η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε σχέση με το επιτόκια αλλά και η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Moody’s την επομένη (13.09.2024).

Και αν η ανακοίνωση της ΕΚΤ αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, τότε η ανακοίνωση της Moody’s έχει ειδικού χαρακτήρα για την χώρα. Υπενθυμίζεται πως από πέρυσι που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησα ν ο ένας μετά τον άλλον να δίνουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, η Moody’s ακόμα «αντιστέκεται» κρατώντας το ελληνικό αξιόχρεο στο ακριβώς χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα και με το οικονομικό ένθετο του ertnews, η Ελλάδα μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι έχει βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική της επίδοση, ενώ και το κόστος δανεισμού της έχει μειωθεί σημαντικά.

Από το 2020, το χρέος έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 και αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.

Να σημειωθεί ότι το 2022 η χώρα άρχισε να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010-2012. Τον Δεκέμβριο θα αποπληρώσει 8 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης πληρωμής φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 20 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους εταίρους της από το πρώτο δάνειο διάσωσης ύψους 53 δισ. ευρώ. Τέλος το 2022, η χώρα εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Εκρηκτικό» κοκτέιλ στην ελληνική οικονομία από τις χαμηλές προσδοκίες νοικοκυριών – επιχειρήσεων και από την ακρίβεια
Ταυτόχρονη άνοδος του πληθωρισμού, κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και επιδείνωση των προσδοκιών από επιχειρήσεις και καταναλωτές
Hand using calculators, planning home refinance. Wooden house model, buy or rent note, calculators on desk. Saving for property purchase, mortgage payment. Tax, credit analysis for financial benefit. 2
Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Μάριο Ντράγκι
Σε ανάρτησή του στα social media, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει πως «στο περιθώριο του 29ου Annual Government Roundtable που διοργανώνει ο Economist είχα τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης με τον πρόεδρο Ντράγκι.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Μάριο Ντράγκι