Site icon NewsIT
07:18 Τετάρτη 1 Απριλίου 2026

Ξεκίνησαν οι μελέτες για το μεγάλο αγωγό υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ

Το έργο αποτελεί τον πρώτο κρίκο στο μεγάλο διάδρομο οκτώ χωρών μέχρι τη Γερμανία

iStock

Χάρης Αποσπόρης

Ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε σε δύο προκηρύξεις ώστε να ανατεθούν οι μελέτες για το νέο αγωγό που θα μεταφέρει μελλοντικά ποσότητες υδρογόνου από την Κόρινθο μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Πρόκειται για το έργο H2DRIA του ΔΕΣΦΑ, που αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού υδρογόνου υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 570χλμ, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.
 
Η δυναμικότητά του εκτιμάται σε 80 GWh ανά ημέρα, ενώ θα συνδεθεί με αντίστοιχα έργα στα υπόλοιπα Βαλκάνια, ώστε να δημιουργηθεί εν τέλει ένας διάδρομος μέσα από οκτώ κράτη, που θα εκτείνεται μέχρι τη Γερμανία. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από το 2029.

Οι δύο διαγωνισμοί του ΔΕΣΦΑ αφορούν τη μελέτη ασφαλείας και την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, το οποίο προορίζεται να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με βάση και τους εθνικούς στόχους για τη συμμετοχή του υδρογόνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το έργο H2DRIA συμπεριλήφθηκε στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού διαχειριστή φυσικού αερίου, ENTSO-G. Αντίστοιχα, έχει χαρακτηριστεί ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την ΕΕ ώστε να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση.

Στον ευρωπαϊκό κατάλογο εντάσσονται και άλλα έργα υδρογόνου στη χώρα μας, όπως είναι ο αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας H2Poseidon, η κατασκευή μονάδας παραγωγής και τερματικού στην Κρήτη, το έργο Thalis-1 της Μότορ Όιλ και το SE MED της Eunice.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version