Site icon NewsIT
13:07 | 21.07.25

Μικρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Μαΐου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κώστας Αποστολόπουλος

Αισθητή μείωση των εισαγωγών αγαθών, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή αύξηση

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2025 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, καθώς από έλλειμμα τον αντίστοιχο μήνα του 2024 πέρασε σε πλεόνασμα 0,196 δισ. ευρώ, σημειώνοντας θετική μεταβολή κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με σημαντική την συμβολή του τουρισμού.

Ανεξάρτητα από τα έσοδα του τουρισμού, η εξέλιξη αυτή αντανακλάται και στη συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, ως αποτέλεσμα της αισθητής μείωσης των εισαγωγών, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή αύξηση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% (και κατά 7,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 14,3% (-12,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,0% (14,7% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν επίσης άνοδο, της τάξεως του 7,1% (6,5% σε σταθερές τιμές).

Ταυτόχρονα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως χάρη στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, αλλά και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Παρότι οι αφίξεις μη κατοίκων τουριστών μειώθηκαν κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, τα τουριστικά έσοδα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 17,7%.

Στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων καταγράφηκε επίσης βελτίωση, κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η επίδραση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων καταγράφηκε πλεόνασμα (σε αντίθεση με έλλειμμα πέρυσι), κυρίως λόγω της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης επιχορηγήσεων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία ενίσχυσε τις καθαρές εισπράξεις του δημοσίου.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος–Μάιος 2025), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές συνολικά μειώθηκαν κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,6% (-4,2% σε σταθερές τιμές). Στα αγαθά χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6% και οι εισαγωγές κατά 2,5% (6,7% και 1,7% αντίστοιχα σε σταθερές τιμές).

Στο ίδιο διάστημα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών εμφανίζει οριακή κάμψη, κυρίως λόγω επιδείνωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ενίσχυση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Οι αφίξεις μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις ενισχύθηκαν σημαντικά, κατά 12,7%.

Στο σκέλος των πρωτογενών εισοδημάτων, το έλλειμμα συρρικνώθηκε αισθητά, χάρη στη θετική πορεία των λοιπών καθαρών εισπράξεων και στη μικρότερη έκθεση σε πληρωμές για τόκους και μερίσματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε μεγαλύτερο πλεόνασμα, λόγω σχεδόν μηδενικών καθαρών πληρωμών από τον δημόσιο τομέα, παρότι οι εισπράξεις από λοιπούς τομείς της οικονομίας παρουσίασαν μικρή κάμψη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version