Μακρο-οικονομία

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Επιπλέον 240 εκατ. ευρώ σε δάνεια από τον Σεπτέμβριο μέσω ΤΕΠΙΧ III

Νέα ώθηση στη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπόσχεται η τρίτη φάση του προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε εφαρμογή η νέα ενίσχυση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ III), με τη διάθεση επιπλέον 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η εκρηκτική ζήτηση για χαμηλότοκα δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Το νέο κονδύλι αφορά αποκλειστικά το σκέλος των δανείων και έρχεται να προστεθεί στις δύο προηγούμενες φάσεις ενίσχυσης ΜμΕ μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ, που είχαν ήδη εξαντληθεί από τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα στους προηγούμενους μήνες.

Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ III, που υλοποιείται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ρευστότητα ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ από την έναρξή του, με 6.861 δάνεια να έχουν ήδη εγκριθεί και εκταμιευθεί.

Με το νέο πακέτο, η συνολική συνεισφορά του Ταμείου Δανείων αναμένεται να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό αποτύπωμα του προγράμματος (μαζί με το σκέλος των εγγυήσεων) εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Η ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει ισχυρή, με μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων να αφορά πολύ μικρές ή νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 45% των αιτήσεων.

Οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκοί. Το 40% του δανείου καλύπτεται από δημόσιους πόρους και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, με επιτόκιο που επιδοτείται κατά 3% για τα δύο πρώτα έτη (ή 2% σε περιοχές όπως η Αττική και το Νότιο Αιγαίο).

Η επιδότηση αφορά τόσο δάνεια επενδυτικού σκοπού όσο και κεφάλαιο κίνησης, ενώ για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων προσφέρεται και δυνατότητα ανακυκλούμενης πίστωσης. Η συνολική διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 12 χρόνια για επενδυτικά δάνεια, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και 24 μήνες.

Η νέα φάση του προγράμματος αναμένεται να ανοίξει επισήμως εντός Σεπτεμβρίου, με τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της HDB.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται διατεθειμένο να συνεχίσει την ενίσχυση του εργαλείου και το 2026, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής στήριξης των ΜμΕ μέσω συνδυασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: «Με θεσμικές παρεμβάσεις ενισχύουμε τη διαφάνεια»
Τα 1.400 επενδυτικά σχέδια παλιότερων αναπτυξιακών νόμων με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης απεντάσσονται «ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου»
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος 1
Κεραμέως: Στο προσκήνιο ο επαναπατρισμός Ελλήνων από Ευρώπη και ΗΠΑ
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ηγείται αποστολών που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει αλλάξει και προσφέρει πλέον ευκαιρίες στους ανθρώπους της
Η Νίκη Κεραμέως