Μακρο-οικονομία

Νομοθετικές αλλαγές ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ για πιο γρήγορη υπογειοποίηση του δικτύου

Σε ένα ισχυρότερο δίκτυο στοχεύει ο διαχειριστής μέσω των επενδύσεων που προωθεί

Η υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια σημαντική προσπάθεια, διότι θα προστατεύσει τη χώρα μας από απειλές, όπως τις πυρκαγιές. Παράλληλα, αναβαθμίζει την αισθητική στην κάθε περιοχή, ενώ μειώνει και το κόστος συντήρησης σε σχέση με τις εναέριες γραμμές.

Το πρόβλημα είναι ότι η υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στοιχίζει ακριβά, έως και 7-9 φορές επάνω σε σχέση με μια κλασική εναέρια γραμμή. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στη χώρα μας το 90% του δικτύου διανομής είναι εναέριο και μόλις το 10% υπόγειο.

Όμως, η παραπάνω αναλογία προβλέπεται να αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βάλει μπροστά ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Όπως ανέφερε, ήδη τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκαν αρκετές εγκαταστάσεις υπογείων γραμμών.

Συγκεκριμένα:

  • Το έτος 2021, κατασκευάστηκαν υπόγεια δίκτυα μήκους 355 χμ.
  • Το έτος 2022, κατασκευάστηκαν υπόγεια δίκτυα μήκους 537 χμ, δηλαδή, υπήρξε αύξηση του μήκους του κατασκευασθέντος υπόγειου δικτύου κατά 51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Το έτος 2023, κατασκευάστηκαν υπόγεια δίκτυα μήκους 1208 χμ, δηλαδή, υπήρξε αύξηση του μήκους του κατασκευασθέντος υπογείου δικτύου κατά 125% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Tο έτος 2024, κατασκευάστηκαν υπόγεια δίκτυα μήκους 1782 χμ, δηλαδή, υπήρξε αύξηση του κατασκευασθέντος υπογείου δικτύου κατά 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για το έτος 2025, έχει προγραμματιστεί το μήκος του προς κατασκευή υπογείου δικτύου, να υπερβεί τα 2000 χμ.

Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι στο πλαίσιο χρηματοδότησης έργων υπογειοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχουν υποβληθεί και εγκριθεί έργα που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής και θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος σε δύο δράσεις, από τις οποίες η μία αφορά σε δίκτυα που διέρχονται από οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα και η άλλη αφορά σε δίκτυα που διέρχονται από δασικές περιοχές.

Στην πρώτη δράση, η επένδυση στοχεύει στην υπογειοποίηση και την αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η συγκεκριμένη Δράση είναι συνολικού Προϋπολογισμού της τάξεως των 199 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση από το ΤΑΑ 60 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην υπογειοποίηση περίπου 1.845 km του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 516km συνολικού μήκους υπογείου δικτύου. Η δράση θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Στην δεύτερη δράση, η επένδυση στοχεύει στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου και θα προστατεύσει καλύτερα το περιβάλλον (δάση, άγρια ζώα).

Η συγκεκριμένη Δράση είναι συνολικού Προϋπολογισμού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση από το ΤΑΑ 40 εκατ. ευρώ και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε 784km. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 573 km συνολικού μήκους υπογείου δικτύου. Η δράση θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ΔΕΔΔΗΕ κρίνει απαραίτητο να απλοποιηθούν και να επιτευχθούν οι διαδικασίες έγκρισης των απαραίτητων έργων ενίσχυσης και κατά συνέπεια του έργου υπογειοποιήσεων δικτύων. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει τις εργασίες για να επιτύχει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τονίζει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα