Μακρο-οικονομία

Οι θεσμοί σκανάρουν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή για να κλειδώσουν νέες μειώσεις φόρων και εισφορών

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕSM ζητούν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητά των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο μικροσκόπιο των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) θα βρεθεί κατά την τρέχουσα εβδομάδα (κατά την οποία θα έχουν συναντήσει με το οικονομικό επιτελείο) η «βιωσιμότητα» (δηλαδή κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν μόνιμα) των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ertnews.

Πιο συγκεκρικένα, εκείνο το οποίο αναμένεται εξετάσει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM είναι δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων φορο – ελαφρύνσεων.

Ουσιαστικά θα εξετασθεί το κατά πόσο τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μπορούν να αξιοποιηθούν για διαρθρωτικές μειώσεις φόρων, με στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

 Μάλιστα, οι θεσμοί θέτουν θέμα εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα των εν λόγω εσόδων, προτού ανάψουν το «πράσινο φως».

Τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπολογίζονται για το 2024 περίπου στα 2 δισεκ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 1,8 δισεκ. ευρώ που είχε τεθεί από τον προϋπολογισμό.

Καταλυτικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος αποτέλεσε η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και η επιβολή αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκτιμάται ότι και το τρέχον έτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φέρουν θετικά αποτελέσματα με τα επιπλέον έσοδα να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ.

Πέρυσι η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισεκ. ευρώ. Ορισμένοι κλάδοι, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες (όπως οι γιατροί και οι οδοντίατροι), είδαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους να εκτοξεύονται, με αύξηση που ξεπέρασε το 600% σε σχέση με το 2023. Σήμερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο, ρίχνοντας φως στους τομείς που έκαναν τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μόνιμο και σταθερό, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, το κούρεμα κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της  ευρωπαϊκής τρόικας εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να εστιάσουν σε μια σειρά ζητημάτων: από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των φορολογικών εσόδων μέχρι τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τις επενδύσεις, την διαχείριση των κόκκινων δανείων, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece