Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Το 40% των εσόδων ΕΝΦΙΑ στις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών – Μεγάλο κενό ασφαλιστικής κάλυψης

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Το 40% των εσόδων ΕΝΦΙΑ στις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών – Μεγάλο κενό ασφαλιστικής κάλυψης

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία λόγω του κενού ασφαλιστικής κάλυψης επισημαίνει σε άρθρο γνώμης της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Next Deal η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ υπολόγισε πως περίπου το 40% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καταβάλλεται μέσα σε έναν χρόνο από το σύνολο των πολιτών, δαπανάται για την κάλυψη από το κράτος του κόστους αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές. Όπως επισημαίνει εξαιτίας του σημαντικού κενού ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα, τα έτη 2020 και 2021 το μέσο ετήσιο ποσό που διατέθηκε από την Πολιτεία για την αποκατάσταση ζημιών ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται επιπρόσθετα έμμεσες επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία οφείλονται στη διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας, επιδρώντας στο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται από την ένταση της διαταραχής και την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως παρά τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σεισμού και πυρκαγιάς και ένα λιγότερο σημαντικό, αλλά κρίσιμο, ασφαλιστικό κενό όσον αφορά τους κινδύνους πλημμύρας και ανεμοθύελλας.

Ενδεικτικά, από το 1990 έως το 2019, μόνο το 8% των συνολικών ζημιών που συνέβησαν κατά την περίοδο αυτή ήταν ασφαλισμένο. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ασφαλισμένο μόνο το 9% των ζημιών από πυρκαγιές, το 4% από ανεμοθύελλες και το 8% από πλημμύρες και σεισμούς.

Στα θετικά επισημαίνεται από την κυρία Παπακωνσταντίνου, πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά συνέχισαν το 2023 να επιδεικνύουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις που απορρέουν από το εποπτικό πλαίσιο.

Επιπλέον, διαθέτουν επαρκώς διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, τα οποία επενδύονται κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο του ενεργητικού τους ανήλθε σε 20,3 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου ήταν κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ακόμη συνέβαλαν και στις καλύψεις σε σχέση με απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω της κακοκαιρίας Daniel, καθώς ανταποκρίθηκαν άμεσα καλύπτοντας πλέον των 300 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις