Μέχρι πρότινος ακούγαμε συχνά ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια είναι αρκετά απομονωμένο από την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί συχνά στη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών. Πλέον, έρχεται το μπλακ άουτ της Ισπανίας, αλλά και το αντίστοιχο που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Β. Μακεδονία, ώστε να αναδείξουν ακόμα μια διάσταση της ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής.
Η ύπαρξη χαμηλών διασυνδέσεων ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και με μεγαλύτερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, σημαίνει ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για να διατηρείται η ευστάθεια και να μην υπάρχουν προβλήματα. Η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο έκδηλη σε μια εποχή κατά την οποία η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αυξάνεται διαρκώς. Στη χώρα μας έχει ξεπεράσει ήδη το 50%, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη των Βαλκανίων κάνουν βήματα προόδου παρόλο που καθυστέρησαν συγκριτικά με την υπόλοιπη ήπειρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε περιόδους όπως η εαρινή, το μερίδιο των ΑΠΕ μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση προκαλεί δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των αρχών είναι να διατηρούν το δίκτυο σε μια σταθερή κατάσταση δίχως απότομες αυξομειώσεις σε όρους δυναμικού και συχνότητας.
Με βάση τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι τα πρόσφατα μπλακ άουτ θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των όποιων διαταραχών.
Ήδη διαχειριστές, όπως ο ΑΔΜΗΕ, έθεσαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα, ζητώντας πιο γρήγορη αδειοδότηση των έργων και επαρκή χρηματοδοτική στήριξη από τις Βρυξέλλες. Το ίδιο έκανε και ο σύνδεσμος ηλεκτροπαραγωγών Eurelectric, που κάνει λόγο για ετήσιες επενδύσεις ύψους 67 δισ. ευρώ ως το 2050 προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού συνολικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι είχε προηγηθεί ήδη μεγάλη διακοπή ρεύματος πέρυσι στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία προβλημάτισε τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Κατ’ επέκταση, φαίνεται εμπράκτως ότι υπάρχει ζήτημα στην περιοχή μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Στελέχη των γειτονικών αγορών δήλωσαν πρόσφατα στο Montel ότι δεκαετίες υποεπένδυσης στα δίκτυα της περιοχής έχουν αυξήσει τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, χρειάζεται συντονισμός ανάμεσα στους εθνικούς διαχειριστές και η εφαρμογή νέων εργαλείων, με την τεχνητή νοημοσύνη ανάμεσα στις πιθανές λύσεις.
«Το δυναμικό είναι υπερβολικά υψηλό, το δίκτυο είναι περιορισμένο και τέτοιες διακοπές θα συμβαίνουν. Οι διασυνδέσεις είναι απολύτως απαραίτητες», τόνισε σχετικά ο Κλιμέντ Ναουμόσκι, μέλος του διαχειριστή της Β. Μακεδονίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Στυλιανή Σαρρή, ηλεκτρολόγος-μηχανικός του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης γίνεται δυσκολότερη ελλείψει σταθμών αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή.