Site icon NewsIT
06:52 | 19.05.25

Θετικές αξιολογήσεις, ισχυρά πλεονάσματα, εξόφληση δανείων και εκτόπισμα στις αγορές – Τα 4 θετικά «μηνύματα» για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Greece flag. Euro money. Euro currency. Euro money background

Φωτογραφία: iStock

Κώστας Αποστολόπουλος

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα, ποια τα 4 σημεία - «κλειδιά» της προηγούμενης εβδομάδας

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πλούσια σε ειδήσεις που αφορούν στην δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας και στη δυνατότητά της να παράγει πλεονάσματα αξιοποιώντας τα στην αποτελεσματική αξιοποίηση του δημόσιου χρέους της.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συνεχίζει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών καθώς δείχνει να κερδίζει τη μάχη της δημοσιονομικής σταθερότητας, ως αποτέλεσμα ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών και πλεονασμάτων αλλά και της επιτυχούς στρατηγικής που χαράσσει ο ΟΔΔΗΧ.

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά μεγέθη και στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι πλέον, μετά από την δεκαετή κρίση χρέους, κρατούν ευνοϊκή στάση απέναντι στην οικονομία μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και όσα θα πρέπει να προσέξει μακροπρόθεσμα, με την τελευταία αξιολόγηση να προέρχεται από την Fitch Ratings.

  • Αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή (16.05.2025).αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική», διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα στο επίπεδο BBB-.  Σύμφωνα με τον οίκο, η ενίσχυση του outlook αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ανθεκτικότητα της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα πιστοληπτική αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο.

  • Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα

Εχέγγυο για τη συνέχιση των καλών επιδόσεων στο πεδίο της εξυπηρέτησης χρέους και της δημοσιονομικής υγείας είναι και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στις 15 Μαΐου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2025 ανήλθε σε 5,16 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο των 1,97 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία ανήλθαν σε 22 δισ. ευρώ, και στη συγκράτηση των δαπανών, που ήταν 2,98 δισ. ευρώ χαμηλότερες από τον προϋπολογισμό.

  • Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου

Με δεδομένες τις παραπάνω επιδόσεις, ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Bloomberg, το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (GLF), με στόχο την πλήρη εξόφλησή τους έως το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από την αρχική λήξη το 2041. Το σχέδιο προβλέπει ετήσιες αποπληρωμές ύψους 5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενες από το αποθεματικό της ελληνικής οικονομίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έκδοση νέων ομολόγων. Σκοπός είναι να «αποτινάξει» από την ελληνική οικονομία νωρίτερα από το αναμενόμενο το «βαρίδι» των ακριβών τόκων των μνημονιακών δανείων, εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

  • Αναστολή δημοπρασίας ομολόγων

Ιδαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 21 Μαΐου 2025 δημοπρασίας ομολόγων. Η απόφαση αυτή από πλευράς ΟΔΔΗΧ, ερμηνεύεται ως ένδειξη της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της χώρας και της μειωμένης ανάγκης για δανεισμό από τις αγορές, καθώς ήδη η χώρα έχει καλύφθει σχεδόν όλες τις δανειακές ανάγκες της για φέτος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version