Μακρο-οικονομία

Το 52% του ηλεκτρικού ρεύματος παρήγαγαν οι ΑΠΕ τον Απρίλιο – Ποιο «τρικ» έκανε ο ΑΔΜΗΕ τις μέρες του Πάσχα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά, κυριάρχησαν τον Απρίλιο με ένα συνολικό ποσοστό 56% στην παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας μας.

Σύμφωνα με το νεώτερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής οι ΑΠΕ ήταν πρώτες τον περασμένο μήνα παρέχοντας το 52%, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με 29%, τις εισαγωγές με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 4% και το λιγνίτη μόλις στο 2%.

Η μέση τιμή χονδρικής έφτασε τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας στα χρονικά που παρατηρήθηκαν τιμές κάτω από το μηδέν για ορισμένες ώρες.

Το γεγονός αυτό μαζί με τις πολυάριθμες ώρες μηδενικής τιμής είναι απόρροια των αυξημένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ δίχως παράλληλη αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν. Μέχρι να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα μας συνοδεύει και θα προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους διαχειριστές, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το τρικ του ΑΔΜΗΕ για να προστατεύσει το σύστημα το Πάσχα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις ημέρες του Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε ένα άνευ προηγουμένου μέτρο: Διέκοψε τις εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες για τις μεσημεριανές ώρες από τις 2 ως τις 7 Μαΐου προκειμένου να προστατεύσει το σύστημα.

Ο λόγος είναι ότι εν μέσω χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανέμου, οι ΑΠΕ κορύφωσαν την παραγωγή τους κάθε ημέρα εκείνες τις ώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ζήτηση. Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε θέση να «κόψει» τις ΑΠΕ που δεν χρειάζονται στο σύστημα μεταφοράς, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για όσες ΑΠΕ είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς δεν διαθέτουν ακόμα συστήματα τηλε-ελέγχου.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσουν προσωρινά οι εισαγωγές ώστε να μην οδηγηθεί το δίκτυο σε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μέρος της παραπανήσιας παραγωγής μπόρεσε να κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών έδειξε την Κυριακή του Πάσχα 16.500 μεγαβατώρες προς τα έξω, έναντι μιας συνολικής παραγωγής της τάξης των 76.500 μεγαβατωρών.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι την Κυριακή του Πάσχα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα οι ΑΠΕ είχαν συντριπτική συμμετοχή στην παραγωγή με ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει
Η χώρα μας ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που πήραν την πρωτοβουλία για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες ανέφερε ο Πιερρακάκης στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Πράσινο φως από το Ecofin για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την Ελλάδα
Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της θα επιτρέψει στα 15 κράτη-μέλη που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα, να αποκλίνουν από την πορεία του εθνικού προϋπολογισμού τους έως και 1,5% του εθνικού ΑΕΠ
Άρμα μάχης Leopard 2A4
Πράσινο φως για το πρόγραμμα εξωστρέφειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική Πρόσκληση δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης 1
Μόνιμο μηχανισμό αύξησης εσόδων και μείωσης των δαπανών για χάρη της Άμυνας ζητούν από το 2026 οι Βρυξέλλες
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν αξιόπιστες στρατηγικές για την αντιστάθμιση των υψηλότερων αμυντικών δαπανών μέσω διαρκών μέτρων εσόδων ή ανακατανομής δαπανών, ξεκινώντας από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026», συστήνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κομισιόν
REUTERS