Μακρο-οικονομία

Τουρισμός και κατασκευές οι «πρωταθλητές» των ελληνικών επιχειρήσεων το 2023 – Τι αναφέρει έρευνα της ICAP

Οι πωλήσεις των υπολοίπων κλάδων κινήθηκαν πτωτικά κατά -5,5%

Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας διατηρήθηκε το 2023, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP «Η Ελλάδα σε αριθμούς 2025», όπου παρουσιάζονται τα πεπραγμένα των ελληνικών επιχειρήσεων, ξεχωρίζοντας εκείνες του τουρισμού και των κατασκευών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, η εγχώρια οικονομία το 2023 εμφάνισε ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να οδηγούν την ανάπτυξη, και με τις επιδόσεις ιδιαίτερα σε τουρισμό και κατασκευές να είναι θετικές.

Το ΑΕΠ της χώρας για τη διετία 2025-2026 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με επιδόσεις υψηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ, καθώς ώθηση δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι εξαγωγές, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του τουρισμού.

Σημαντική ανάκαμψη και αύξηση δραστηριοτήτων το 2023

Η μελέτη της ICAP διεξήχθη ανάμεσα σε 34.642 επιχειρήσεις για τα έτη 2023 και 2022, ενώ πιο εστιασμένα στα συνολικά οικονομικά μεγέθη καλύπτει 3.910 επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες. Εξαιρούνται οι εταιρείες που υπάγονται σε ειδικούς φορολογικούς συντελεστές (π.χ. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) και όσες δεν είχαν διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 2023 σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται σημαντικά. Οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά +3,5% σε σύγκριση με το +9,6% του 2022. Το σύνολο του εταιρικού τομέα εμφάνισε αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών:

  • Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,3%, με το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα να σημειώνει άνοδο κατά 5,1%.
  • Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 9,4%, υποδεικνύοντας υψηλότερες δαπάνες χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
  • Το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 17,3 δισ. ευρώ από 17,5 δισ. ευρώ το 2022, με οριακή μεταβολή (-1,5%).
  • Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων μειώθηκε οριακά κατά 1,5% φτάνοντας τα 17,3 δισ. ευρώ, λόγω απομειώσεων αξιών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε:

  • Κατασκευές (+29,1%)
  • Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (+17,2%)
  • Λοιπές Υπηρεσίες (+16,1%)
  • Χρηματοπιστωτικός τομέας (+2,2%)

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις των υπολοίπων κλάδων κινήθηκαν πτωτικά κατά -5,5%, με χαρακτηριστική μείωση στον τομέα Ενέργειας- Ύδρευσης κατά 2,3%.

Υπογραμμίζεται πως ο τουρισμός και οι κατασκευές αποτελούν τους «πρωταθλητές», ενώ τα αυξημένα κόστη διαχείρισης και η μείωση των τελικών κερδών είναι σημεία που χρήζουν προσοχής για το 2024.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα