Μακρο-οικονομία

Υπερταμείο: Σε άμεση διαβούλευση το νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ – Τι προβλέπει

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μοντέλο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου θα είναι η ΔΕΗ.

Οι εν λόγω αλλαγές, αναμένεται να επικεντρωθούν σε δράσεις για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.) από τον «οριζόντιο» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, συχνά έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

  • Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
  • Τα ΕΛΤΑ.
  • Η ΕΤΑΔ.
  • Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).
  • Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).
  • Η HELEXPO ΔΕΘ.
  • Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.
  • Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
  • Οι Ελληνικές Αλυκές.
  • Η Διώρυγα της Κορίνθου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενισχυθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις «πράσινες επενδύσεις».
Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή. Αναμένεται να έχει μια «δύναμη πυρός» ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), η οποία θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece