Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Φορολογικό “τσουνάμι” με “προκαταβολές”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αύξηση των έμμεσων φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα.

Νέα φορολογική επιδρομή έρχεται από τον Μάρτιο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φόροι στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπάρξει σύγκλιση στο μέλλον. Έτσι η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά θεωρείται σίγουρη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση για αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

 Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, είναι να προκαταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον όποιο φόρο τελικά επιβληθεί στα ακίνητα. Η προπληρωμή μπορεί να γίνει και εφάπαξ, για κάποια χρόνια ιδιοκτησίας, αν και δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών είπε πως “αναπροσαρμόζονται και κάποια στιγμή θα υπάρξει αύξηση” σε συνδυασμό με ένα νέο τρόπο υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας.
Η φορολόγηση των μερισμάτων από τα εισοδήματα του 2009, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι αλλαγές που προωθούνται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι η φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

“Υπάρχουν αλλαγές, που δεν θα διαπραγματευθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών”, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 40%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αλλαγές θα αφορούν τρεις κατηγορίες:

 
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
-Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
-Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
-Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
-Γενίκευση του πόθεν έσχες στις φορολογικές δηλώσεις
-Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
-Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων
-Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
 
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
 
-Διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών
-Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις
-Κατάργηση του Κώδιακα Βιβλίων και Στοιχείων
-Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και –πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών
-Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες
-Αποτελεσματικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών
 
ΑΚΙΝΗΤΑ
 
-Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
-Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
-Αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά όπως προσθέτει σε δήλωσή του ο πρόεδρός του κ. Κ. Μίχαλος ”η μεταρρύθμιση δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων”.

Διαβάστε επίσης
Τέρμα οι παρατάσεις για το Ε9
Περιμένουν υποβάθμιση και από τη Moody’s

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε