Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Εφιαλτικά σενάρια για εκτόξευση των τιμών – Στήνουν αναχώματα με σειρά μέτρων

Φυσικό αέριο: Εφιαλτικά σενάρια για εκτόξευση των τιμών – Στήνουν αναχώματα με σειρά μέτρων

Τα εφιαλτικά σενάρια που έφερε στην δημοσιότητα η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gazprom για τον χειμώνα που έρχεται προκαλεί εφιάλτες στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει μέχρι στιγμής να ανατρέπονται.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από την κυβέρνηση προβλέπει μέσα επίπεδα τιμών για το φυσικό αέριο στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά δυστυχώς σήμερα η τιμή του ξεπέρασε τα 250 ευρώ και η Gazprom βάζει τον πήχη στα 400 ευρώ. Όπως είναι φυσικό οι τιμές αυτές προκαλούν ίλιγγο και παράλληλα εκτροχιάζουν κάθε προγραμματισμό, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι απειλές της Ρωσικής εταιρίας ή στην καλύτερη περίπτωση διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα ή σε λίγο χαμηλότερα.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και πολλοί στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ ότι η Ευρώπη θα αναλάβει κοινή δράση.

Χθες (16.08.2022) εξελίχθηκε ακόμη ένα σενάριο τρόμο με φόντο τον χειμώνα που έρχεται. Από την μία η ανακοίνωση της Gazprom ότι η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί έως και 60% από τα σημερινά επίπεδα και από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας στα 251 ευρώ η μεγαβατώρα, αύξηση 190% μέσα σε δύο μήνες.

Και μπορεί τελικά η τιμή να έκλεισε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, εντούτοις αυτό σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί εφησυχασμό. Η τιμή μάλιστα της μεγαβατώρας στην χονδρική ξεπέρασε ξανά τα 400 ευρώ. Και μέσα σε αυτό το μάλλον ζοφερό περιβάλλον αναμένεται η ανακοίνωση των παρόχων για τα νέα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου τα οποία και αναμένονται αυξημένα, δείχνοντας το μέγεθος των επιβαρύνσεων που θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο σχεδιασμός από την κυβέρνησης είναι το 80% έως 90% του επιπλέον κόστους να το αναλάβει ο προϋπολογισμός με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 1,1 δις ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο ο σχεδιασμός έχει γίνει με αέριο στα 100 ευρώ. Μόνο για τον Αύγουστο το επιπλέον κόστος ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται ακόμα και να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες .

Είναι κατανοητό ότι όσο ανεβαίνει η τιμή του αερίου και του ρεύματος, τόσο θα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές.

Το πακέτο ΔΕΘ

Όπως αναφέραμε και χθες (16.08.2022) από την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου θα πάρουν χαρτί και μολύβι για να συντάξουν το πακέτο ΔΕΘ. Πολλά τα σενάρια, τα οποία και θα κινηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη σχετικά άμεσα και η δεύτερη από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ή λίγο αργότερα.

Ας δούμε ποια μέτρα είναι στο τραπέζι:

  • Επιταγή ακρίβειας: Θα επαναληφθεί, πιθανότατα λίγο πριν τις γιορτές, ίσως και νωρίτερα ώστε να δοθεί ανάσα στους ευάλωτους, λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει.
  • Fuel Pass: Ο τρίτος κύκλος θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένος, εκτός και συνεχίσει η αποκλιμάκωση της τιμής των καυσίμων και προσεγγίσει τα επίπεδα προ 12μήνου. Χθες πάντως η τιμή του Brent υποχώρησε και κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, κάτι που αποτελεί χαμηλό 6μηνου.
  • Αναδρομικά: Καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 και
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Κατάργηση, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • Αύξηση συντάξεων: Το μέτρο αφορά εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά και θα είναι τουλάχιστον 6%
  • Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις