Οικονομία

Για 80 εκατομμύρια ευρώ πάγωσε όλη η χώρα – Στα 230 εκατ. ευρώ η τρύπα από την υστέρηση των εσόδων

- Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας αντί για έλλειμμα 1,35 δισ.
- Τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώνονται δραματικά αντί να αυξάνονται
- Το πλέονασμα δεν προκύπτει από τα έσοδα, αλλά από την τερατώδη συγκράτηση των δαπανών
- Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ σημειώθηκε το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2013, έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και στόχου για έλλειμμα ύψους 1,353 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 495 εκατ. ευρώ πέρσι και στόχου για έλλειμμα ύψους 2,630 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο προκύπτει ότι:

– Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8, 610 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 (7,945 δις ευρώ).
– Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,726 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% ή 211 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Οι κατηγορίες των εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

– ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%,
– οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2%,
– τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε το φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012,
– ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

– τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. Euro ή 18,7%,
– τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.

Οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

– Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

– Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 9,422 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,153 δις ευρώ έναντι του στόχου (10,575 δισ ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ή σε ποσοστό 3,4%. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. Ευρώ και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, κατά 896 εκατ. ή σε ποσοστό 10,4% .

Σε δήλωσή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δίμηνο ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει με επιτυχία την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

Σε ότι αφορά την υστέρηση ορισμένων κατηγοριών εσόδων από έμμεσους φόρους και φόρους συναλλαγών ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι “αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληρώσαμε 368.000 ευρώ για τους ξενώνες του Πετσάλνικου στο Γράμμο!

Έκλεισε ο Ιανουάριος με πλεόνασμα σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ

Κομισιόν: στο 4,6% το έλλειμμα της Ελλάδας – 27% θα φτάσει η ανεργία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Σήμα» Στουρνάρα υπέρ της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας στο εισόδημα
«Η φορολογική διάβρωση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της φορολογικής πολιτικής, καθώς οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων« αναφέρεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τράπεζες: Δάνεια 20,6 δις. έδωσαν το 2024 στις επιχειρήσεις – Το 21% σε βιομηχανία και μεταποίηση
Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών πιστωτικών προϊόντων, μεγαλύτερο μερίδιο ως προς την αξία των εκταμιευμένων νέων δανείων (62%) αντιστοιχούσε σε “πιστωτικές γραμμές”, οι οποίες κατά βάση αφορούν δάνεια τακτής λήξης τμηματικών εκταμιεύσεων
Finance background illustration with abstract stock market information and charts over world map and stock indexes
Καμπανάκι ΤτΕ για έκρηξη αμυντικών δαπανών: Θα φέρει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών για να μην εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος
«Eάν οι επιπλέον δαπάνες δεν συνοδευθούν από μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ή αύξησης εσόδων, θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους και αυξημένες δαπάνες για τόκους» προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας
Κατάρριψη drones