Οικονομία

Η Ελλάδα έχει 4 επιλογές – Καμμία δεν είναι καλή”

Η Independent παρουσιάζει τι θα γίνει στην Ελλάδα εαν η κυβέρνηση αποφασίσει στάση πληρωμών, εαν γυρίσει στη δραχμή, εαν μείνει στο ευρώ και αν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Independent: Η Ελλάδα έχει τέσσερις επιλογές

Η Ελλάδα έχει αρκετές επιλογές, αλλά το θέμα είναι ότι καμία από αυτές δεν είναι καλή.

Στην πρώτη επιλογή η ΕΕ κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις λήξεις των δανείων και ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων, που επεκτείνονται. Γίνονται επίσης παραχωρήσεις στα επιτόκια. Το χρέος μπορεί να αντικατασταθεί με τίτλους χωρίς λήξη και με ένα κουπόνι που συνδέεται με την ανάπτυξη. Επίσης, η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει την ρευστότητα των τραπεζών, και η μισητή τρόικα μετονομάζεται, για να αφαιρεθεί η απεχθής σχέση με το παρελθόν.

Στην πραγματικότητα, λίγα αλλάζουν. Με αυτό το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε 6-12 μήνες, αντιμετωπίζοντας τα ίδια θέματα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή, η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών αλλά μένει στο ευρώ, αν και δεν είναι σαφές πώς μια χώρα σε χρεοκοπία μπορεί να παραμείνει εντός του ευρώ εκτός λόγω της απουσίας ενός μηχανισμού εκδίωξης.

Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τη χρηματοδότηση. Η φυγή κεφαλαίων επιταχύνεται, απαιτώντας capital controls. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη προφανή πηγή χρηματοδότησης από ένα παράλληλο νόμισμα ή IOUs, όπως χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ. Η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας είναι αμετάβλητη καθώς φέρεται να χρησιμοποιεί το ευρώ.

Στην τρίτη επιλογή, η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών και εγκαταλείπει το ευρώ, εισάγοντας νέες δραχμές. Επικρατεί βραχυπρόθεσμο χάος. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα καταρρέει. Η ΕΕ και οι πιστωτές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως στη δεύτερη επιλογή. Επιπλέον, το ευρώ αποσταθεροποιείται.

Μια φθηνή νέα δραχμή, εάν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να αντιστρέψει τη φυγή κεφαλαίων, καθώς μειώνεται η απειλή απώλειας της αγοραστικής ισχύος. Ένα υποτιμημένο νόμισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε να προσελκυστεί εισροή κεφαλαίων που ψάχνουν για ευκαιρίες. Με τον καιρό, η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές όπως έκανε και η Ρωσία μετά από την χρεοκοπία του 1998.

Η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία αλλά με κόστος την υποχώρηση του επιπέδου διαβίωσης καθώς οι τιμές εισαγωγής εκτινάχθηκαν και η διεθνής αγοραστική δύναμη μειώνεται. Αλλά θα μπορούσε μετά να ακολουθήσει μια ισχυρή ανάκαμψη.

Η τέταρτη επιλογή περιλαμβάνει την Ελλάδα να υποκύπτει στις απαιτήσεις της ΕΕ και να συνεχίζει τη λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι σε θέση βραχυπρόθεσμα να διαχειριστεί τις αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις που έκανε. Αλλά επίσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει, προκαλώντας εκλογές.

Πηγή: capital

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Προϋπολογισμός ΕΕ: Πώς η Ελλάδα στοχεύει να βγει κερδισμένη από τον μηχανισμό CEF για επενδύσεις «διπλής χρήσης» σε εξοπλισμούς και υποδομές
Στην στρατιωτική κινητικότητα θα διατεθούν για πρώτη φορά κεφάλαια 17,6 δισ. ευρώ, βάσει του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Σχεδίου
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union
Βόμβα Κομισιόν: Το ΝΑΤΟ «επιβάλλει» 4πλάσιες νέες εξοπλιστικές δαπάνες στην ΕΕ, θα φτάσουν τα 4,2 τρισ. ευρώ – Το 40% σε αμερικανικές παραγγελίες
Περίπου 600 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,2 τρισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου 2028 - 2035 θα πάνε σε εξοπλισμούς, ανακοίνωσε ο Κουμπίλιους
Στρατιώτες σε εκπαίδευση