Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κρίση προκάλεσε 20 εκατ. νέους ανέργους

Η ανεργία χτυπάει και την Ελλάδα ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά διεθνής οικονομική κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, ενώ πολλές άλλες εκατομμύρια θέσεις εργασίας (τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια) κινδυνεύουν, “εάν σταμαστήσει πρόωρα” η κρατική στήριξη στις πληττόμενες από την κρίση αυτή εθνικές οικονομίες, προϊδέασε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός της Εργασίας (ΔΟΕ).

“Είκοσι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μετά από τον Οκτώβριο του 2008 σε όλο τον κόσμο, τον μήνα κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο η κρίση” επισήμανε ο ΔΟΕ στην ετήσια φετινή έκθεσή του για την απασχόληση, η οποία σήμερα δημοσιοποιήθηκε στην έδρα του στη Γενεύη.

 “Απέχει πολύ από του να έχει τερματιστεί η παγκόσμια κρίση της απασχόλησης”, ανέφερε από την πλευρά του ο βασικός συντάκτης αυτής της έκθεσης ο κ. Ρεϊμόν Τορ, προειδοποιώντας άμεσα τις κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών στον πλανήτη για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ανεργία, “εάν πρόωρα διακοπεί η κρατική στήριξη στις εθνικές οικονομίες”. 

Πρόκειται για γιγάντια πραγματικά οικονομική βοήθερια, που πολλές δυτικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν αρχομένου του 2009.

Πολύ ταχύς τερματισμός αυτών των σχεδίων μπορεί να καταστήσει “ατελή” και “ευάλωτη” την οικονομική ανάκαμψη, σημάδια της οποίας παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, “οπότε άλλα πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους” “εάν τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα δεν υιοθετηθούν ή δεν παραταθεί η ισχύς τους”. 

Τότε, ο κατάλογος των ανέργων, επι μακρό χρονικό διάστημα θα αυξηθεί, ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εγκαταλείψουν, γιά πάντα τον “ενεργό” πληθυσμό, σχολίασε ο κ. Τορ, αφού μελέτησε βάσει επίσημων στατιστικών την κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης σε 51 κράτη κι ανάμεσά τους βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τέλος την Αυστραλία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε