Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η “μαγική εικόνα” του προϋπολογισμού βάζει τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Η “μαγική εικόνα” του προϋπολογισμού βάζει τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η κυβέρνηση επέλεξε να… παίξει παράταση στο θέμα των συντάξεων, στέλνοντας στην Κομισιόν ένα σχέδιο προϋπολογισμού στην λογική «μπορούμε και να μην κόψουμε τις συντάξεις». Ωστόσο τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που δημιουργούν μία πλασματική εικόνα σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή για να στεφθεί από επιτυχία θα πρέπει να περάσει από το χίλια μύρια κύματα.

Οι λεονταρισμοί που κάποιοι στην κυβέρνηση έλεγαν ότι θα συμβούν απέναντι στην Κομισιόν και τους δανειστές, δεν έγιναν. Μπορεί ο Ευκλ. Τσακαλώτος να μην σάρωσε τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βγήκε κατά κράτος νικητής στην τακτική που ήθελε.

Το τι θα συμβεί είναι μάλλον πρόωρο να τον προδικάσει κανείς, αν και όλοι οι οιωνοί αυτή την στιγμή είναι υπέρ της Ελλάδος. Η Κομισιόν δεν έχει αντίρρηση αρκεί να βρεθεί τρόπος η άσκηση να βγαίνει και το ΔΝΤ λέει «εμείς διαφωνούμε αλλά αν τα βρείτε με τους ευρωπαίους, δεν θα σταθούμε εμπόδιο».

Οπότε το μόνο που απομένει ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις είναι να πειστεί και η Γερμανία, που τουλάχιστον για την ώρα δεν δείχνει αρνητική, αλλά και η άσκηση να… βγαίνει.

Τα στοιχεία και η μαγική εικόνα

Και από το τελευταίο η Ελλάδα δείχνει πληγωμένη, αφού τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες παρουσιάζουν μία μαγική εικόνα. Ένα πλεόνασμα «τέρας», το οποίο όμως προέρχεται από αλχημείες. Από τη μία παρατηρείται σοβαρή υστέρηση στις δαπάνες, αλλά και στην επιστροφή φόρων και από την άλλη μία υπερσυγκράτηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει «κόβουμε ανάπτυξη για να μην κόψουμε συντάξεις». Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση αυτή σε βάθος χρόνου δεν βγαίνει. Μπορεί να βγει το 2019, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα διεθνείς αγορές. Τι θα πράξουν; Πως θα αποτιμήσουν την στάση της χώρας απέναντι στις υπαναχωρήσεις στα ψηφισμένα μέτρα;

Όλα αυτά θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση που μόλις άρχισε.

Η απόφαση θα είναι κυρίως πολιτική και δευτερευόντως δημοσιονομική.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις