Το σημαντικό είναι πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 21,15 και έφτασαν στα 1.443,2 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση του κόστους καταθέσεων και του περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,7% το γ΄ τρίμηνο.
Αναλυτικά τα στοιχεία του ισολογισμού που ανακοίνωσε η Alpha Bank δείχνουν ότι:
-Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 1.783,4 εκατ., αυξημένα κατά 18,3% ετησίως.
-Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 799 εκατ., αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδωv, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 984,4 εκατ., μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση.
διάστημα του 2013.
Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 337 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2014 έναντι Ευρώ 348,5 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 216 μονάδες βάσεως, μειωμένες κατά 8 μονάδες βάσεως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται μέσω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως και της σταθερής επιτεύξεως των στόχων του προγράμματος εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων. Αύξηση του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων σε Ευρώ 799 εκατ., αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με οριακή αύξηση των νέων καθυστερήσεων και Δείκτη Καθυστερήσεων στο 33,6%. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως σε 60% το γ΄ τρίμηνο. Το υψηλό επίπεδο του Δείκτη Καλύψεως Καθυστερήσεων τοποθετεί την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση ενόψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων.
Βελτίωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα στο 110% και μείωση της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε Ευρώ 7,9 δισ.2 λόγω του οφέλους από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi.
Η ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) συμβάλλει στη μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά Ευρώ 120 εκατ. ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε περίοδο αποπληρωμής μόλις 19 μηνών.
“Καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και η χώρα επανέρχεται σε τροχιά ανακάμψεως, σημειώσαμε και πάλι μία σημαντική επίδοση όσον αφορά αφενός τη βελτίωση της οργανικής μας κερδοφορίας και αφετέρου τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς την κεφαλαιακή θέση και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Μετά την επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Citi, επικεντρωνόμεθα στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως και στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής μας κερδοφορίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης.”