«Μέχρι τον Ιούνιο θεωρώ πως θα έχουν παρθεί σαφή μέτρα κατά της λειψυδρίας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε χθες (7.5.2025) ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», αποκαλύπτοντας ότι αυτά τα έργα θα κοστίσουν στη χώρα μας πάνω από 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Εκτός από σαφή μέτρα για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, θα έχουν παρθεί και «οι οριστικές αποφάσεις για τα έργα που θα υλοποιηθούν στην Αττική και για την ιεράρχησή τους», σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ έχει προτείνει 3 λύσεις για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών. Η πρώτη πρόταση είναι η σύνδεση της Αττικής με τη Λίμνη των Κρεμαστών, η οποία αποτελεί και την οικονομικότερη λύση. Ακολουθεί η αφαλάτωση στην περιοχή της Ιτέας και, τέλος, η μεταφορά νερού με μεγάλα υδροφόρα τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου προς την περιοχή Άσπρα Σπίτια και Θίσβη της Βοιωτίας.
«Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η ανάλυση και η θεωρία», όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, προσθέτοντας ότι εάν αρχίσουμε τώρα «στα επόμενα δύο χρόνια θα μπορέσουμε να δούμε απτά αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, επισήμανε ότι υπάρχει τεχνογνωσία, αλλά και τεχνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που μπορούν να αναλάβουν τα νέα περίπλοκα έργα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Για να δώσουμε λύσεις πρέπει να υπάρχουν δράσεις και δράσεις δεν γίνονται χωρίς συμμαχίες», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης στο συνέδριο, τονίζοντας και αυτός τη σημασία λήψης αποφάσεων, γιατί τα αποθέματα νερού θα κρατήσουν 2,5 χρόνια ακόμη.
Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη χρονιά φέτος που οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις δεν είναι ικανοποιητικές και αυτό προφανώς διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά στις προβληματικές περιοχές συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα. «Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ανισοκατανομή στο ύψος βροχόπτωσης που διαθέτει. Η δυτική χώρα έχει πολύ νερό, η ανατολική χώρα έχει λίγο νερό και όσο πάμε προς τον νότο αυτά επιτείνονται», υπογράμμισε ο κ. Βαρελίδης.
Παραδόξως, η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στη χώρα μας είναι μία περιοχή από αυτές που έχουν το υψηλότερο ύψος βροχής και αυτή είναι η Κέρκυρα. Παρότι το νησί έχει πάρα πολλά φυσικά νερά, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας, δηλαδή ανισοκατανομής προσφοράς και ζήτησης του νερού, λόγω χρόνιων αδυναμιών σε διαχειριστικό επίπεδο και μη έγκαιρη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών.
«Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο έτσι», επισήμανε ο κ. Βαρελίδης, λέγοντας ότι το ΥΠΕΝ θέλει να δημιουργήσει δύο ισχυρούς πόλους, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους παρόχους να προχωρήσουν σε εθελοντικές συνενώσεις, έτσι ώστε να γίνουν ισχυρότεροι και πιο υγιείς. Δεν θέλουμε ένας καλός πάροχος να ενωθεί με έναν κακό πάροχο και να έχουμε έναν μεγάλο κακό πάροχο. Γι’ αυτό επιλέξαμε να πάμε στην οικειοθελή συνένωση, έτσι ώστε οι τοπικοί πάροχοι, με βάση τα χαρακτηριστικά τους, να δουν ποιος ταιριάζει με ποιον και να μπορέσουν να συνενωθούν για να προχωρήσουμε μπροστά», διευκρίνισε ο ίδιος.