Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μεγάλη βουτιά στο πετρέλαιο – Έχασε πάνω 6% χθες – Πτώση 20% σε 12 ημέρες

Μεγάλη βουτιά στο πετρέλαιο – Έχασε πάνω 6% χθες – Πτώση 20% σε 12 ημέρες

Μεγάλη βουτιά χθες στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, κάνοντας τους καταναλωτές να χαμογελούν, αλλά αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν εξαιτίας της παρατεταμένης πτώσης (για 12 συνεχείς ημέρες), με την σωρευτική πτώση να είναι περίπου 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δικά μας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,1 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η αμόλυβδη υποχώρησε κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα πτώση.

Η χθεσινή βουτιά πάνω από 6% για το Brent είναι απόρροια των πιέσεων Τραμπ στον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών προειδοποιεί για πλεονάζουσα προσφορά το 2019.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI σημειώνει πτώση 6,37% στα 56,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent χάνει επίσης 6,72% στα 65,41 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχει διολισθήσει σε bear market καθώς έχει χάσει πάνω από 20% από το υψηλό τεσσάρων ετών του Οκτωβρίου.

«Η αγορά φαίνεται όλο και περισσότερο ανήσυχη για την προοπτική πλεονάζουσας προσφοράς», σχολίασε ο Norbert Ruecker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ενώ πρόσθεσε «Τα hedge funds και οι άλλοι κερδοσκόποι άλλαξαν απότομα τις θέσεις τους από long σε short».

Προειδοποιεί ο ΟΠΕΚ για πλεονάζουσα προσφορά

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ προέβη σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019, προειδοποιώντας παράλληλα για πλεονάζουσα προσφορά του χρόνου.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, ήτοι κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Παράλληλα, η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εντείνοντας τις ανησυχίες για μια νέα περίοδο υπερπροσφοράς.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, με οδηγό τις ΗΠΑ, θα είναι κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το 2019 στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η συνολική μέση παραγωγή πετρελαίου το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 62,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις