Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Μουρμούρας: Η ιταλική κρίση φταίει για τα ακριβότερα ελληνικά ομόλογα!

Μουρμούρας: Η ιταλική κρίση φταίει για τα ακριβότερα ελληνικά ομόλογα!
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Τα αίτια που ανέβηκαν οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, δυσχεραίνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας, αναλύει ο Ιωάννης Μουρμούρας, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μιλώντας σε επενδυτές στο City του Λονδίνου, ο κ. Μουρμούρας υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι για την πρόσφατη μεγάλη άνοδο, κατά 20%, των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ευθύνεται η οικονομική κρίση που πλήττει την Ιταλία.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε χαρακτηριστικά ότι “προκλήθηκε από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, ως απόρροια της πρόσφατης διαμάχης με τις Βρυξέλλες του κυβερνητικού συνασπισμού λαϊκιστικών κομμάτων, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό”.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.Ιωάννης Μουρμούρας (α) – Γιάννης Στουρνάρας (μ)

Μουρμούρας: Ούνα… κρίση ούνα… πτώση

Όπως ανέλυσε ο ίδιος ο Ιωάννης Μουρμούρας, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τεκμηριώνεται μια ισχυρά θετική συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά πάνω από το 70% κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ως μέτρο σύγκρισης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου 50%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2017 ήταν χαμηλότερη του 30%.

Τέλος ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι μετά και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για συναλλαγές στην ημεδαπή, είναι θέμα χρόνου η νέα έκδοση του κρατικού ομολόγου αναφοράς δεκαετούς διάρκειας με λογικό επιτόκιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόδρομο για την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για άντληση ρευστότητας και όχι μόνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις