Site icon NewsIT

Ντομπρόβσκις για πακέτο παροχών: Η Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους

08.05.2019 | 18:46
Ντομπρόβσκις

Επιφυλακτικές για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, που δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό τους.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο Ζάππειο.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο Bloomberg. «Θα χρειαστούμε περισσότερες σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις, φανερώνοντας έτσι ότι οι δανειστές δεν γνώριζαν -τουλάχιστον στις λεπτομέρειές τους- τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις ήταν και η ανακοίνωση των θεσμών, μετά την ενημέρωσή τους το μεσημέρι από Έλληνες αξιωματούχους για το πακέτο παροχών.

Επιφυλακτικοί και οι θεσμοί

«Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των θεσμών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αποστολή πραγματοποίησε «απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018».

Την ίδια ώρα, ούτε οι αγορές φαίνονταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένες.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 2.20 το μεσημέρι, φθάνοντας το 3,45%, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τις 10 Απριλίου. Το χαμηλότερο ποσοστό (3,27%) καταγράφηκε στις 15 Απριλίου, όταν κυκλοφορούσε η πληροφορία πως η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ από το προγραμματισμένο.

Στο 2,36% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, αισθητά αυξημένη σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που κατεγράφησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταγράφεται την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας επιτυγχάνουν νέα ιστορικά χαμηλά.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version