Όταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να επιβάλει capital controls σε ραδιοφωνική συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε σαν κάτι τρελό.
Γιατί ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ευρώ να πει ουσιαστικά στους ανθρώπους, σκεφτόμαστε να κλειδώσουμε τα λεφτά σας μέσα στην χώρα, έτσι ίσως να θέλετε να πάρετε τα ευρώ σας τώρα που μπορείτε, και να ρισκάρει να επιταχυνθούν οι εκροές από το ήδη αποδυναμωμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας;
Και όταν η ΕΚΤ αποφάσισε πριν από δύο ημέρες να χορηγήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επιπλέον κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ήταν δύσκολο να μαντέψει κανείς το κίνητρο πίσω από τον αλτρουισμό.
Ήταν ένα καρότο για να δοθούν κίνητρα στην κυβέρνηση ώστε να πάρει την κατάσταση στα σοβαρά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της; Ή ήταν μια διοχέτευση έκτακτης ανάγκης, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ξεμένει τόσο από χρήμα όσο και από χρόνο;
Αυτός ο πίνακας, βασισμένος σε στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, παραπέμπει έντονα προς την δεύτερη εξήγηση.
Επομένως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε κάτι περισσότερα από 140 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται για πτώση τουλάχιστον 15% από το τέλος Νοεμβρίου, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια εγκαταλείπουν την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούν. Εξετάζοντας τις τάσεις από το Νοέμβριο και μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, υποδηλώνεται ότι θα μπορούσε να έχουν μείνει σχεδόν 133 δισ. ευρώ με τον τρέχοντα ρυθμό των εκταμιεύσεων, που θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
Επομένως, ο λόγος για τον οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλάει για capital controls, μπορεί να είναι διότι οι αρχές έχουν αρχίσει να σκέφονται τα χειρότερα σενάρια, καθώς το τραπεζικό σύστημα αιμορραγεί.
Και ο λόγος που η ΕΚΤ έχει ξαφνικά γίνει πιο χαλαρή, ίσως να μην είναι μια φιλική χειρονομία προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Θα μπορούσε να οφειλόταν στο ότι την καλούν τα καθήκοντα της ως δανειστής της ύστατης στιγμής.
Από τα στοιχεία όμως, υποδηλώνεται ότι οι Έλληνες καταθέτες ψηφίζουν με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τον αυξημένο κίνδυνο του Grexit.
Πηγή: capital