Οικονομία

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική

Το ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Το θέμα ήταν «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές» και ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις τρέχουσες πρωτοβουλίες και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, με παράλληλη προβολή οπτικού υλικού (χαρτών και σχεδιαγραμμάτων).

Επισήμανε επίσης τις «προκλητικές και παράνομες» ενέργεια της Τουρκίας και παρουσίασε, τις πρόσφατες «σαφείς θέσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες καλείται η Αγκυρα να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ.
Εκανε εκτενή αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενόψει και της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε με έμφαση ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο».
Εδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι «η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς» και ότι «η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και στην επέκταση «αντίστοιχων συνδέσεων» προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Για τους «διαδρόμους και τους σταθμούς προτεραιότητας» που αφορούν το φυσικό αέριο έκανε αναφορά σε πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (LNG INGS), σε αγωγό από την Κύπρο προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης και στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, δίνοντας παράλληλα έμφαση προς την κατεύθυνση της πολιτικής: «νέες πηγές, νέοι ρόλοι» για την Ελλάδα.

Μίλησε για «πλήρη αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων» και έδωσε μια λεπτομερή εικόνα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας και τις «δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα».
Εκανε αναφορά και στις «θετικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «βγαίνει από την κρίση» και «επιστρέφει στην ανάπτυξη» και ότι έγινε η «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Τον κ. Μανιάτη παρουσίασε ο καθηγητής και επικεφαλής της έδρας Πολιτικής Επιστήμης στο Κολέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Αλέξανδρος Κούλι. Μετά την ομιλία του, ο υπουργός ΠΕΚΑ απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών και καθηγητών. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρ. Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μ. Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος Γ. Ηλιόπουλος, ο πρόξενος Μ. Κουμπαράκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Ν. Παπακωνσταντίνου και ο εμπορικός ακόλουθος Α. Ντιγκμπασάνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα