Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό απομακρύνουν την περικοπή στις συντάξεις – Τα επόμενα βήματα

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό απομακρύνουν την περικοπή στις συντάξεις – Τα επόμενα βήματα

– Το Σκοπιανό κρίνει το αν θα περικοπούν οι συντάξεις
– Μέσα Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο – Πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα
– Ποιες «μάχες» κέρδισε η κυβέρνηση, που βάζουν… «πάγο» οι Βρυξέλλες
– Μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για να κάνουν… φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό

Είναι κοινό μυστικό εδώ και καιρό ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια θα ήταν αυτές έκριναν σε ένα βαθμό την τύχη των συντάξεων. Οι ευρωπαίοι θέλουν πάρα πολύ να λυθεί Σκοπιανό και ως εκ τούτου θα έβλεπαν αν μη τι άλλο με θετικό μάτι το ελληνικό αίτημα να μην υπάρξει περικοπή στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Με δεδομένο πλέον ότι οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα είναι θετικές, με βάση αυτή τη θέληση των δανειστών, τότε μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι η τρόικα θα δείξει την μέγιστη δυνατή διάθεση να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος για να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχουμε λευκό καπνό πριν από τις 3 Δεκεμβρίου στο καθοριστικό Eurogroup, αλλά προφανώς νωρίτερα περί τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουμε σαφείς ενδείξεις.

Η πρώτη μάχη για το καθαρά οικονομικό κομμάτι του θέματος, έχει κερδηθεί, αφού οι Ευρωπαίοι, αντιμετωπίζουν την περικοπή των συντάξεων ως καθαρά δημοσιονομικό ζήτημα και διαρθρωτικό όπως πιστεύει το ΔΝΤ.

Υπό αυτή την έννοια το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε η άσκηση να βγαίνει. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα υπερπλεονάσματα κάτι που δεν συμμερίζονται στις Βρυξέλλες. Η διαφορά για το 2019, είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, αφού αν επιμείνουν σε αυτή την εκτίμηση εν πολλοίς θα σημάνει ότι ναι μεν δεν κόβονται οι συντάξεις, αλλά δεν υπάρχει και καμία απολύτως ελάφρυνση. Επίσης κάποια σενάρια θέλουν την ενεργοποίηση του κόφτη, που είχε θεσπιστεί παλαιότερα και προέβλεπε αυτόματη μείωση μισθών και συντάξεων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Μέσα στην εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και θα κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ώστε να έχουν μία πιο σαφή εικόνα των στοιχείων που παραθέτει η ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν απέρριψε το σχέδιο του προϋπολογισμού, όπως έκανε σε έξι περιπτώσεις χωρών, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έγινε ήδη αποδεκτή η μη μείωση των συντάξεων και αυτό διότι το βασικό σενάριο που εστάλη στις  Βρυξέλλες περιέχει την μείωση. Στην κυβέρνηση προσπάθησαν εντέχνως να καλλιεργήσουν μία διαφορετική εικόνα η οποία και ενισχύθηκε και από την δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Είμαστε μεν πιο κοντά από ποτέ, αλλά το θέμα δεν έχει λήξει. Απομένουν κάποια βήματα ακόμη, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι επουσιώδη. Μέχρι την τελική απόφαση υπάρχει δρόμος και οι ανατροπές είναι μέρος αυτού του «παιχνιδιού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις