Site icon NewsIT

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κλυδωνίζουν το ευρώ

07.05.2012 | 22:38
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κλυδωνίζουν το ευρώ

Πιέσεις προκαλεί από το πρωί στο ευρωπαϊκό νόμισμα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία .

Οι πολιτικές εξελίξεις συνέβαλαν στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,3076 δολάρια από το επίπεδο των 1,3088 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3083 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην εκλογή Ολάντ στην Γαλλία καθώς και στην επικράτηση των αντιμνημονιακών κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο σοσιαλιστής Ολάντ έχει προτάξει πολιτικές (όπως η αύξηση των δαπανών και η υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής) οι οποίες προς το παρόν τουλάχιστον προσκρούουν στην γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ. Το κόμμα της τελευταίας υπέστη μάλιστα συντριπτική ήττα στις εκλογές του κρατιδίου Schleswig-Holstein.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρω η οποία αφορούσε σε μία εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο22,85% από 20,64% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,57 % να διευρυνθεί στο 21,28% από το 19,07% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,28%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε οριακά στο 1,13% από το 1,14% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,98%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,69%, ενώ μήνας παρέμεινε στο 0,39%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version