Οικονομία

Οργή από το Αζερμπαϊτζάν για την καθυστέρηση της Κομισιόν στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ

Το Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί από την έρευνα της Επιτροπής για τη ΔΕΣΦΑ αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv και παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίγε ο οποίος εκφράζει απορία για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να αποφασίσει εάν η συμφωνία (Δεκέμβριος 2013) εξαγοράς ποσοστού 66% της ελληνικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ από την κρατική πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συμφωνία εξαγοράς επέτρεψε στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να κερδίσει, έναντι του ανταγωνιστικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Nabucco, το διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Αζερμπαϊτζάν. Η εταιρεία SOCAR κατέχει σήμερα μερίδιο 20% στον αγωγό TAP. Αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΕ από την πλευρά της χαιρετίζει το έργο του νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), μέρος του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ, ως πρώτο βήμα προς τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εντούτοις, συνεχίζει η EurActiv, τον Νοέμβριο του 2014, η Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσον η εξαγορά μέρους της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΕ περί συγκεντρώσεων. Ο υπουργός Αλίγε, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Mάρος Σέφκοβιτς, ανέφερε προς την EurActiv ότι μετέφερε τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τη διαδικασία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι από την πλευρά της χώρας του, δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της SOCAR, καθώς το φυσικό αέριο δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz II, στην οποία η κρατική συμμετοχή ανέρχεται σε ποσοστό μόνο 16,6%. «Για το λόγο αυτό δε νομίζω ότι πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει το Αζερμπαϊτζάν ως ιδιοκτήτη και διανομέα φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της το γεγονός αυτό», σημείωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχαμ Αλίγεφ, στη Βουλγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, προσπάθησε να αναβιώσει το σχέδιο Nabucco. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία σχεδιάζει να εξάγει 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω του λεγόμενου «Turkish Stream». Το τρέχον σχέδιο είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθεύει 10 δισ. κυβικά μέτρα κατ’ έτος προς τις χώρες της ΕΕ το διάστημα 2019-2020, δηλαδή σημαντικά μικρότερη ποσότητα, τόνισε ο ίδιος.

Ο Νατίγκ Αλίγε ανέφερε ότι τα μελλοντικά σχέδια μεταφοράς αερίου προς την ΕΕ ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικά από τον αγωγό Nabucco, ο οποίος αποτελείται από μια σειρά διακρατικών συμφωνιών για τη δημιουργία διασυνδέσεων με αντίστροφες ροές. Ως μελλοντικό μοντέλο, ο Αλίγεφ αναφέρθηκε στον Αγωγό Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEP), μια πρόταση από την BP που χρονολογείται από το 2011, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση των υφιστάμενων αγωγών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα