Οικονομία

Περιμένουν την ”παρθένα” ανάπτυξη – Ο κρίνος δεν θα τη φέρει

Η ανάπτυξη δεν έρχεται και η στασιμότητα πλέον ''στοιχειώνει'' την ευρωζώνη που παραμένει ανήμπορη να ξετινάξει από πάνω της τις επιδράσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το θέμα από τους Financial Times.

Δεν θα φέρει ο… κρίνος την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η οικονομική στρατηγική των ηγετών της ευρωζώνης θα τεθεί υπό … αυστηρή επιτήρηση την Παρασκευή, όταν ανακοινωθούν τα μεγέθη για το ΑΕΠ που προβλέπεται να δείξουν ότι η ευρωζώνη παραμένει ανήμπορη να ξετινάξει από πάνω της τις επιδράσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις 0,1% από το β’ στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ αναλυτών του Bloomberg.

Μια τόσο αναιμική ανάπτυξη θα αφήσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε επίπεδο σχεδόν 2,5% χαμηλότερο από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο 2008. Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην περιοχή παραμένει κολλημένη στο 11,5% και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός στο 0,4%, πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για σχεδόν 2%.

το φάσμα της στασιμότητας πλέον «στοιχειώνει την Ευρώπη»

Η κατάσταση έχει κρούσει συναγερμό στους διεθνείς αξιωματούχους, που φοβούνται ότι τα προβλήματα απειλούν την ανάκαμψη και πέρα από την ευρωζώνη. Ο Mark Carney, διοικητής της Bank of England, δήλωσε χθες ότι το φάσμα της στασιμότητας πλέον «στοιχειώνει την Ευρώπη».

Αν τα δεδομένα είναι τόσο άσχημα, οι συνάδελφοι του κ. Carney στην ΕΚΤ θα πιεστούν να επεκτείνουν τις αγορές ενεργητικών με αγορές εταιρικών ομολόγων και κρατικών χρεογράφων.

Πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν αυστηρές, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις της περιοχής, με το 13% να αναφέρουν ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση –όσο και πέρσι. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με το σχέδιό της να αγοράσει χρεόγραφα με ενυπόθηκα αντικρίσματα από την επόμενη εβδομάδα, θα περιορίσει αυτές τις πιέσεις.

Αλλά το πρόβλημα της ευρωζώνης φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη κι ένα πολιτικά ακανθώδες πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων, δεν θα κατάφερνε να αναζωογονήσει την περιοχή.

Η στασιμότητα στον πυρήνα της ευρωζώνης έχει προκαλέσει μια σειρά αιτήματα προς πολιτικούς, ειδικά του Βερολίνου, να χρησιμοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους περιθώρια και να αυξήσουν τις δαπάνες. Την ίδια ώρα, το Παρίσι και η Ρώμη συνεχίζουν να επικρίνονται για τον αργό ρυθμό προώθησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Κάθονται και περιμένουν αυτό που ονομάζω «παρθένα ανάπτυξη» -μια ανάπτυξη που θα εμφανιστεί από μόνη της»

Ο Mohamed El-Erian, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην Allianz, που πιστεύει ότι οι χώρες του πυρήνα όπως η Γερμανία είχαν επαναπαυθεί στην ταχεία ανάπτυξη που πετύχαινε η περιφέρεια μέσω δανεισμού μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στις λοκομοτίβες της παραγωγικής ανάπτυξης: Ανα-κατάρτιση εργατικού δυναμικού, τόνωση μεταποίησης και μεταρρύθμιση εταιρικών φόρων.» Προσθέτει: «Κάθονται και περιμένουν αυτό που ονομάζω «παρθένα ανάπτυξη» -μια ανάπτυξη που θα εμφανιστεί από μόνη της».

Η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, αναμένεται να επεκταθεί 0,1% μετά από συρρίκνωση 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογη αναμένεται να είναι η ανάπτυξη στην Γαλλία, ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ελαφρά συρρίκνωση, που σημαίνει την τρίτη ύφεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από τότε που ξέσπασε η κρίση. Τα στοιχεία για τις τρεις αυτές χώρες, θα κοινοποιηθούν πριν τα συνολικά στοιχεία για την ευρωζώνη, το πρωί της Παρασκευής.

Το Βερολίνο γνωρίζει καλά ότι η οικονομία του κομπιάζει και το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στο μηνιαίο δελτίο του ότι προβλέπει το μέγεθος της Παρασκευής να δείξει «σταθεροποίηση» του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης επίσης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη 2014 από 1,9% σε 1,2% και για τον επόμενο χρόνο περιμένει 1%. Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική, πέρα από την μέτρια αύξηση των επενδύσεων υποδομής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, έχει αποσαφηνίσει ότι το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των 10 δισ. ευρώ χωρίς να παραβιάσει την δέσμευσή του για μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό 2015. Η έξτρα επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τα, μεγαλύτερα των αναμενόμενων, φορολογικά έσοδα και θα μοιραστεί στην περίοδο 2016-18, ώστε να αντιστοιχεί στο μόλις 0,1% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, επέκρινε διακριτικά το πρόγραμμα, σχολιάζοντας ότι είναι «το λιγότερο δυνατόν από το απαραίτητο».

O Mujtaba Rahman, διευθυντής της συμβουλευτικής Eurasia Group, σχολιάζει ότι οι ανησυχίες αυτές δεν πρόκειται να μεταπείσουν το Βερολίνο, ακόμη κι αν είναι χειρότερα τα μεγέθη της Παρασκευής. «Δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια στην Γερμανία για παραπάνω δράση. Οι ψηφοφόροι έχουν σε μεγάλη αξία την δέσμευση για ισορροπημένο προϋπολογισμό».

Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά επιχειρήματα» εναντίον της χρήσης τυχόν διαθέσιμων κεφαλαίων σε δαπάνες, επειδή «δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη».

Ο κεϋνσιανιστής οικονομολόγος Peter Bofinger, ήταν ο μόνος από τους πέντε Συμβούλους που διαφώνησε.
«Δεν χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή περισσότερη αγορά, αλλά περισσότερη κυβέρνηση. Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι αποτελούμε τμήμα ενός ευρύτερου όλου, της ευρωζώνης, που δεν θα επιβιώσει αν δεν βοηθήσουμε να επιβιώσει», δήλωσε.

Ο συντηρητικός συνάδελφός του Lars Feld, αντέταξε: «Είμαστε σε καλή θέση, οπότε δεν χρειαζόμαστε καμία μεγάλη υποστήριξη».

Πηγή Euro2day

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα