Οικονομία

Πιέσεις Μέρκελ στους Γερμανούς πολιτικούς για νέο Ελληνικό πακέτο βοήθειας

Στην προτροπή της Μέρκελ και του Ολάντ να βρεθεί λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, που αποκαλύπτει πιέσεις της Καγκελαρίου στους διαφωνούντες μέσα στο κόμμα της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

«Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός του κλίματος στον γερμανικό Τύπο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σημειώνει η εφημερίδα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Πάντως τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα